Читај ми!

Пасија – позоришна представа која се изводи 400 година

На помен Гармиш-Партенкирхена, прва помисао су скијање, Зимске олимпијске игре, као и највиши врх Немачке – Цугшпиц (2.962 метра), са којег се пружа незабораван поглед.

Са друге стране, истоимени округ Баварске скрива непроцењива културна блага и занимљиве дестинације. Тако се у граду Мурнау може обићи кућа у којој је од 1909. године Васил Васиљевич Кандински (1866–1944) живео пет година са Габријелом Минтер, као и музеј који чува дела сликара из групе „Плави јахач”.

У граду Митенвалд музеј виолина чува успомену на Матијаса Клоца (1653–1743), чијим градитељским стопама и данас иду многе породице тог места. Недалеко је и државни универзитет (основне и мастер студије) на којем се студира изградња виолина и осталих гудачких инструмената, а који годишње прима 12 студената, искључиво немачких држављана.

Град Оберамергау, пак, већ скоро 400 година негује и развија позоришну представу „Пасија” (Passion play), комад са певањем који се изводи сваке десете године.

Због пандемије коронавируса, представа се, уместо 2020. одржава ове године од 14. маја до 2. октобра. Ова представа налази се на националној листи нематеријалног културног наслеђа. Грађани Оберамергауа су давно обећали да ће уколико епидемија куге нестане, сваке године изводити причу о Христу – од његовог уласка у Јерусалим, до ускрснућа. И тако су од 1634. године представу изводили сваке године, да би од 1680. представа била извођена сваке десете године.

Представа траје пет сати, извођачи су искључиво становници Оберамергау (који има око 5000 становника), у њему живе најмање 20 година или су бар 10 година венчани за житеља тог места. У представи учествује око 600 извођача. Нико не може носити перике, те годинама унапред пуштају да им израсту брада и коса – годинама унапред се додељују улоге. Тако се полицајцима дозвољава да пуштају браду, а солисти и главне улоге за овогодишње извођење су одређени још у октобру 2018. године. Костими се израђују ручно.

Представа је током векова претрпела многе промене (нпр., да у представи могу да учествују неудате девојке) које увек морају да одобре градски и црквени челници.

Актуелни редитељ представе је Кристијан Штукл: „Од када сам ја редитељ, од 1990. године, трудим се да причу о Исусу испричам на другачији начин. Нисам заинтересован за његову смрт, заинтересован сам за његов живот. Зато су дописане многе реченице које говоре о томе какав је био Исусов живот. Трудим се да прикажем другачије карактере појединих ликова. Нпр. у овој верзији Пилат је веома јак, прек, он је убица. И у музици има измена јер треба да испричамо различите приче. Како су у питању својеврсне ‘живе слике’, и хор излази на сцену у свакој од њих, тако да смо дописали музику за хор, за сваку нову сцену."

Представу „Пасија" годишње види око 750.000 туриста, а према подацима, видели су је и Франц Лист, краљ Едвард Седми, аустријска краљица Сиси.

Ове године, на пробама, на сцени на отвореном која се вековима развијала, а данас прима око 4.770 људи, видели су је и бројни новинари из Немачке и иностранства окупљени око German Travel March-a који сваке године организује Немачка туристичка организација.