Читај ми!

Установљена награда „Гроздана Олујић“ намењена младим књижевницима

Фондација „Гроздана Олујић“ недавно је установила награду која следи жељу чувене списатељице да се у књижевном стваралаштву наградом подрже млади аутори. Конкурс траје до 10. јула, а име првог добитника Награде „Гроздана Олујић“ знаће се 30. августа на њен рођендан.

Гроздана Олујић имала је дведесет две године када је објављен њен први роман о младима и за младе Излет у небо. Доживео је и успех и оспоравање. Сећајући се свог почетка Гроздана Олујић желела је да младим ствараоцима пружи прилику за рани успех попут њеног и мало им олакша пут у свет књижевности.

Могу конкурисати аутори до тридесет пет година, за књигу из књижевности и књижевности за децу и младе, објављену на српском језику у претходној календарској години.

„Због тога ће бити намењена пре свега ауторима до 35 година који стварају у оним жанровима у којима је и Гроздана стварала То су роман, приповетка и бајка чиме се ова награда можда понајвише издваја. Верујем да ће се и жири трудити да награђује оне ауторе који поетички и стилски и визијом можда највише кореспондирају са целином Грозданиног стваралаштва“, каже чланица жирија др Тијана Тропин.

Појединости о условима конкурса могу се наћи на сајту Фондације – grozdanaolujic.net – која осим награде потпомаже све оне који се баве проучавањем књижевног дела Гроздане Олујић и очувањем сећања на њу.

„Књижевно дело Гроздане Олујић се проучава на факултетима и даље буди интересовање и за одрасле и у оном делу корпуса намењеном младој читалачкој публици, али то не значи да се оно не може изнова и изнова читати што показују сви новији научни радови и студије“, истиче проф. др Зорана Опачић, председница Управног одбора Фондације „Гроздана Олујић“.

Уз подршку Фондације Српска књижевна задруга до краја године завршиће објављивање сабраних дела Гроздане Олујић.