Читај ми!

STEINWAY & SONS KONCERTNA SEZONA 2022/2023.

Александра Довган – чудо од детета и Краљица клавира у Коларцу 6. марта

Након успешно одржаних концерата престижних пијаниста данашњице, "Piano Land" и Коларчева задужбина представљају наставак концертног серијала у оквиру STEINWAY & SONS концертне сезоне 2022/2023. Београдској публици ће се 6. марта представити млада руска пијанискиња, Александра Довган, звезда у успону, која ће засигурно у годинама које долазе са великим поносом носити назив Краљица клавира.

„Ово је јединствена прилика и ово се ретко чује! Пијанисткиња Александра Довган се тешко може назвати чудом од детета, јер иако је ово што ради чудесно то није дечја игра. Чује се извођење одрасле особе и самосвести, посебног персоналитета. Посебно ми је задовољство да похвалим рад њене професорке, Мире Марченко. Ипак, постоје ствари које не могу бити подучене и научене. Таленат Александре Довган је изузетно хармоничан. Њено свирање је искрено и концентрисано. Предвиђам јој сјајну будућност!“, наводи Григори Соколов.

Александра Довган ће се премијерно представити 6. марта 2023. у Великој сали Коларчеве задужбине са почетком у 20 сати следећим програмом: W.A. Mozart, Sonata A mol, KV 310/300d; L. V. Beethoven, Sonata op. 81a, Les adieux и J. Brahms, Tri Intermeca op.117, Hendl varijacije op. 24.

Александра Довган је рођена 2007. године у музичкој породици и већ са четири и по године је почела са часовима клавира. Њен таленат је већ са пет година уврстио у класу Мире Марченко, истакнуте професорке Централне музичке школе Московског државног Конзерваторијума.

Александра је победница бројних интернационалних пијанистичких такмичења. Издвајамо Moscow International "Vladimir Krainev" Piano Competition, International Young Pianists Competition "Astana Piano Passion", Међународно телевизијско такмичење за младе музичаре "The Nutcracker". Са само десет година, Александра је освојила Гран-при II International "Grand Piano Competition" у Москви, а ова млада уметница за собом већ има бројне наступе у најпрестижнијим концертним дворанама као што су Берлинска филхармонија, Театру Шанзелизе у Паризу, у Амстердаму, Бечу, Женеви, Стокхолму. Вишеминутне овације и свехвалне критике су неизоставне када је реч о наступима Александре Довган.

Упркос пандемији Александра је одржала изузетно успешне и импресивне наступе у Европи и са водећим оркестрима. Издвајамо наступе са Mozarteum Orchestra и Тревором Пиником; оркестром Stockholm Philharmonic под диригентском палицом Тона Копмана, Barcelona Symphony оркестром под диригентском палицом Казуши Оно, као и Словенском Филхармонијом под вођством Филипа фон Стајнакера.

Такође, извођења Александре Довган смо могли да чујемо и на најпрестижнијим фестивалима у Европи као што су Klavier Festival Ruhr, la Roque d'Antheron, Rheingau Musik Festival, Gstaad Menuhin Festival, Granada i Malaga Festivals, док ће Verbier Festival угостити ову младу пијанискињу 2023.

У јуну 2021. Александра је дебитовала Gustavo Dudamel и камерним оркестром Mahler Chamber Orchestra. Такође, 2022. Александра се премијерно представила и у Јапану уз овације и свепохвалне критике.

Током 2023. велики број концертних дворана ће отворити своја врата Александри Довган. Поред Велике дворане Коларчеве задужбине, Александра ће свирати и у Vienne Konzerthaus, берлинској Boulez Saal, Munich Prinzregententheater, Paris Théâtre des Champs Elysées, Zurich Tonhalle, Lisbon Gulbenkian, Stuttgart Liederhalle, као и у Торину, Милану, Базелу, Фиренци.

Спонтана дубина изражајности и свесност, заједно са колоритом невероватне лепоте и прецизности, препознатљиве су карактеристике Александриног пијанизма. У њеном свирању клавира, нећете наћи никакав елемент показивања тј. презентације свирања и техничког умећа, већ импресивну концентрацију у комбинацији са чистоћом израза и креативном маштом. Њено присуство на сцени је прожето неодољивим шармом који је само део харизматичне личности Александре Довган.

Далеко од клавира, Александра воли да скија, да свира оргуље, учи балет и математику и проводи време са својим млађим братом.