Читај ми!

У Југословенској кинотеци отворен легат Бате Живојиновића

С првим кадровима на филму, чини се, Бата Живојиновић је ушао у легенду. Јер – одувек је био звезда. Југословенска кинотека је отворила легат једног од најзначајнијих и најпопуларнијих српских и југословенских глумаца, и две пратеће изложбе.

Kао што је Бата певао „љубав - наша“, према великом Бати Живојиновићу и свака прича о његовим изузетним улогама, наградама, популарности широм планете, о бескрајном шарму, само је додатак тој љубави.

„Сестра Јелена и ја смо се договорили да буквално све Батине награде, артефакте, лична документа, чак и делове гардеробе предамо Кинотеци, а да Кинотека покуша са тим корпусом ствари да направи нешто лепо. Имао сма привилегију да видим пре изложбе и јако ми се свиђа. Мислим да је урађено децентно, достојанствено, са мером и укусом“, каже Миљко Живојиновић, син легендарног Бате.

И у поставци две изложбе и легата, пресудна је била емоција. У легату су, осим награда које сведоче о изузетној професионалности и таленту, лични Батини предмети.

Изложба Приватно и радно доноси принтове дигиталних фотографија са снимања и из приватног живота. Мултимедијална изложба Филмска палета илуструје неке од најзначајнијих улога Бате Живојиновића. Прилика да га сагледамо из различитих углова.

„Да видимо Бату од раног детињства, кроз основну школу, студентске дане, на венчању, као дивног оца, са својим колегама у приватним варијантама и онда долазимо до радног дела где ће публика видети Бату иза камере. Мало у опуштенијим тренуцима“, објашњава кустоскиња поставке Ирина Кондић.

Захваљујући Батиној деци, сведочанство о великој каријери није у породичним фиокама, ормарима и полицама. Сада је међу легатима осталих великана нашег филма.