Читај ми!

Солунац – нотни записи за гитарски дуо

Музички запис „Солунац“ објављен као издање ПГП РТС пре неколико година и посвећен херојима Великог рата, српским војницима који гину и певају, од сада се може пронаћи и као издавачки подухват – „Солунац – нотни записи за гитарски дуо“ у продавницама РТС-а.

Жеља аутора компакт диска и књиге Солунац Зорана Бранковића и Реље Турудића је била да дају свој допринос сећању на храбре војнике који су током четири године рата прошли праву голготу, а опет поносно чували своју земљу и њено име.

Као гитаристи, сматрали су да је важно да композиције које су српски војници волели и певали, прилагоде извођењу на инструменту који се упркос популарности у Србији – не може назвати традиционалним.

Мотивисани позитивним критикама на музички диск Солунац, одлучили су да припреме и нотне записе и на тај начин продуже живот песмама из времена Великог рата. Kњигa Солунац – нотни записи за гитарски дуо, Зорана Р. Бранковића и Реље Турудића, у издању РТС Издаваштва и издавачке куће „Прометеј“ из Новог Садa представљeна је у РТС Клубу.

О књизи су говорили: проф. Вера Огризовић, професорка гитаре на Факултету музичке уметности, проф. Димитрије Големовић, професор етномузикологије на Факултету музичке уметности, Драган Инђић, одговорни уредник РТС Издаваштва, Зоран Колунџија, директор ИК „Прометеј" и Владимир Граић, директор ПГП РТС.

Све је почело када је пре три деценије Зоран Бранковић видео фотографију обешене сељанке из Мачве фотографисане пре једног века у време Великог рата. Емотивно и професионално то га је погодило и почиње да трага за тим временом, начином живота и музиком која се тада слушала.

Све песме су праћене кратким причама, коришћене су фотографије из Архива Србије, сарадници су и страни аутори. А на књизи се налази код и када прислоните уређај бићете у прилици да уживате у овој музици.