Читај ми!

Упознајте се са свим лепотама грузијске културе

До понедељка се пружа јединствена прилика да се упозна део културе и традиције Грузије, земље са којом тек последњих неколико година успостављамо ближе економске и културне везе.

Синоћ је амбасадор Грузије Илија Коберидзе отворио Дане грузијске културе који ће трајати до 5. марта у јединственом простору Палате уметности „Мадлена“ у Београду. Уз неопходну најаву доласка, посетиоци ће моћи бесплатно да уживају у полифоном певању народног певачког ансамбла „Херио“, које од музике далматинских клапа разликује само језик!

Та чињеница изненадила је синоћ и грузијске певаче, а радозналима пружа прилику да истраже могуће историјске корене толике сличности.

Пред посетиоцима ће заиграти и фолклорни ансамбл „Абхазети“, плес који уз врхунско играчко умеће, представља и успешан спој традиционалних игара и костима са савременим.

Гости из Тбилисија припремили су и документарни филм као и пратећу изложбу о јединственом грузијском писму „Грузија сачињена од слова“. Грузијски алфабет чине 33 симбола и нема великих и малих слова док поједина имају и бројчану вредност.

Постоје три писма: асомтаврули, нушури и медрули. Све звучи и јесте компликовано али је зато свако слово грузијско попут цртежа – данас би то назвали успелим графичким дизајном. Сем слова, ту је и поставка историјских костима грузијских владара који лепотом и раскошном израдом одузимају дах.

За крај следи кратко филмско упознавање са винарском традицијом Грузије старом 8.000 година.

Грузија тако све интензивније представља своју културу Европи у жељи да подстакне развој туризма. Приходи од туриста кажу да не прате оно што Грузија може да понуди – и море и скијашке центре у нетакнутој природи.

Први корак за наше туристе било би успостављање директне авионске везе Београда и Тбилисија, што амбасадор Коберидзе најављује у скорашње време. То би нам приближило пријатељску земљу која се јасно изјаснила да поштује територијални интегритет Србије и олакшало не само културну већ и све већу економску сарадњу две земље.