Читај ми!

Немања Радуловић за РТС: Музика је језик емоција

Виолиниста Немања Радуловић у недељу на великој сцени Коларчеве задужбине представља нови албум "Roots", односно „Корени“. Као и увек, испред билетарница поново су били редови, а у њима много младих. О значењу нових композиција у којима су мелодије 22 земље, Немања Радуловић ексклузивно је говорио за Дневник РТС-а.

„Музичар ништа не може да постигне сам, потребна је увек публика и јако ми је драго када снимам у Београду и у Србији генерално, зато што виђам људе који су уз мене били и на самом почетку а ето и дан данас прате. Ту је и та нова публика и стварно се сваки пут радујем“, каже Радуловић.

Рекли сте да у композицијама са новог албума може свако да се пронађе. На шта сте тачно мислили?

– Албум Roots је посвећен том неком периоду када смо били у првом локдауну. Са Александром Седларом смо се затворили у његов студио и буквално месец ипо дана смо истраживали.

Прво смо нашли ту плеј листу композиције па после и аранжмане. Цео тај процес је за мене био један од најизазовнијих, до сада сам снимао само класичну музику ово је било нешто потпуно другачије и стварно сам се сваком дану радовао.

За овај албум учили сте и посебне технике свирања?

– Зато што у многим земљама имате апсолутно исти инструмент, али се другачије свира. Сва та глисанда која се дешавају рецимо у Кини или у нашој музици где су потпуно различите. И трилери, и десна рука исто гудало, брзина гудала. Идеја је била јако изазовна пошто сам пробао да имитирам глас њихових певача.

У једном тексту написали су да музику сматрате људским језиком, колико је то тачно?

– За мене је музика најлакша врста комуникације. Ваљда зато што и толико путујем и са колегама, музичари најједноставније могу да комуницирају тако што нема језика него је само та емоција која постоји у било ком делу света.