Читај ми!

Вања Ејдус: Шта је будућност и судбина представе, то унапред нико не може да зна

Драмска уметница Вања Ејдус освојила је награду за најбоље глумачко остварење на недавно завршеним 31. „Данима Зорана Радмиловића” у Зајечару, за тумачење Алексије Рајчић у представи „Успаванка за Алексију Рајчић”, по тексту Ђорђа Косића, у режији Југа Ђорђевића.

Представа Успаванка за Алексију Рајчић рађена је у копродукција Народног позоришта Београда, Стеријиног позорја Нови Сад и Фондације „Нови Сад - Европска престоница културе“.

„Вања Ејдус је у представи која промовише узбудљив искорак у домену позоришног израза и на жанровско-стилском плану, остварила комплексну улогу Алексије Рајчић, служећи се убедљивом глумачком експресијом, одмереном емоцијом и суптилним поступком психолошке карактеризације“, пише у образложењу жирија, који је одлуку донео већином гласова.

Гостујући у Београдској хроници, Вања Ејдус каже да је сазнала да је освојила награду непосредно после премијери своје друге представе Ситнице које живот значе.

„Награде увек значе када се добију. То је нека врста подстрека за оно што радите и нека врста ветра у леђа. Као и похвала за нешто у шта сте уложили велики труд. С друге стране, награда је и склоп околности. Некада немате улогу која је адекватна за фестивал, нити представу“, напомиње Вања Ејдус.

Улогу Алексије Рајчић је, од тренутка када је прочитала текст, доживелада као створену за њу и њен сензибилитет, јер је нека врста комбинације класичног и модерног.

„То јесте једна прича дубоких и трагичних емоција, али испричана на један врло савремен начин. Тако да ми се тај микс у тој улози допао, осећајност те улоге и начин на који је тај текст написан“, додаје гошћа Београдске хронике.

Сматра, такође, да никада није добро да будемо апсолутно задовољан собом, зато што нас то уљуљкује, већ да увек ослушкујемо и туђе мишљење, али и свој доживљај, јер смо сами себи најбољи критичари.

Наредно извођење представе Успаванка за Алексију Рајчић заказано је за 24. новембар, када ће Вањи Ејдус бити уручена награда за најбоље глумачко остварење на Фестивалу „Дани Зорана Радмиловића“.