Читај ми!

Књига о цару Душану Силном, "Град - психобиографија цара Душана", из пера психотерапеута

Био је храбар, смео, амбициозан и истрајан у својим намерама, али је, нажалост, рана смрт у 47. години ставила тачку на његове планове. Сматра се једном од најзначајнијих личности српске историје и културе, носи статус националног хероја и неустрашивог, интелигентног војсковође. Реч је о Стефану Урошу Четвртом Душану Немањићу, познатом и као Стефан Душан или Душан Силни, претпоследњем српском краљу из династије Немањића, који је носио ову титулу од 1331. године. На Васкрс 1346. постао је први крунисани цар српске државе.

Трагајући за духом историје, психијатар и психотерапеут, Александар Мисојчић, написао је књигу "Град - психобиографија цара Душана". У књизи се бави психолошким профилом цара Душана, царице Јелене, њиховим односом, односом према сину.

„Волим да се одмарам од свакодневице, тако што читам историјске књиге и одем у неко друго време. Тако сам читао књигу Историја Срба, Владимира Ћоровића и док сам читао поглавље о детињству цара Душана, једноставно нисам могао да побегнем од психотерапеута у себи. Његово детињство је обележено сјајним маркерима, који без дилеме могу да одреде његов будући карактер.То ме заинтересовало да трагам дубље за тим и добијем што више информација које су ми биле значајне за хипотезу о његовој личности", истакао је психотерапеут Александар Мисојчић.

Наводи три догађаја из његовог детињства која могу да одреде његов карактер. Како је било одрастати уз оца који има повез преко очију, ког је ослепио деда? Душан је веома рано освестио ту суровост и растао у његовој сенци, упамтио то, што ће време и показати.

„Други маркантан догађај Душановог детињства, је да је он био избеглица. После краткотрајне очеве побуне, цела породица је понижена и протерана у Цариград. Душан је одрастао на начин на који одрастају миграционе породице. Верујем да је Душан био фасциниран сјајем тог града, који је за њега постао узор и опсесија", рекао је Мисојчић.

На основу којих чињеница, после толико времена, пишете књигу о нечијој психобиографији?

„Мени је можда било лакше него другим психотерапеутима, јер сам ја системски породични психотерапеут. Историјски извори дају довољно података о трансгенерацијским обрасцима, породичним улогама и митовима. Не разликује се то много од онога што радимо сваки дан, само што у овом случају нема живог човека да ти то исприча", навео је психотерапеут.

"Када говоримо о утицајима предака, правило породичне системске терапије је да се анализирају три генерације уназад. Верујем да је улога деде, краља Милутина, за формирање личности цара Душана, била чак и већа, него улога његовог оца Стефана Дечанског."

Додаје да је Душан бљесак ванредног појединца, који је народу и династији дао прилику за неки будући континуитет, који није искоришћен на прави начин.

„Жене Немањића су волеле да се питају, а Јелена није била најутицајнија у лози Немањића. Јелена и Душан били су најскладнији пар. Она је знала са царевима и била је једна посебна жена, једна од најобразованијих жена тог времена. Мислим да је била жена типа богиње Хере", закључио је психотерапеут Александар Мисојчић.

Промоција књиге је у четвртак, 23. септембра 2021. године, у хотелу „Цептер".  

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 21. сеп 2021, 10:38) - Dan [нерегистровани]

Јустинијанови закони

Душанов закон се темељио на Јустинијановим законима који су били први хришћански законик из 6 века, 800 година пре Душановог ! Цар Душан је био одушевљен Византијом и Цариградом као највећим тадашњим градом у хришћанском свету. Јустинијанов законик је била христанизација Римских закона који су још старији. И друго, немојте величати феудализам јер се не сагледава само из перспективе велможа! Иначе, део Јустинијановог закона се и даље примењујњ у Грчкој !

(уторак, 21. сеп 2021, 07:23) - anonymous [нерегистровани]

Trebate još da čitate

Ili namerno krijete istinu gospodine psihoterapeute. Zašto ne kažete da je Dušan silni sve svoje zakone temeljio na Božjim zakonima iz Svetog Pisma, da su i on i žena njegova poštovali Boga ,Tvorca neba i zemlje i bili Hristoljubivi. Oni su verovali i poštovali Biblijske istine i Božje zapovesti i zato su i napredovali i Srbija u to vreme imala tri mora.
Na žalost, Biblija je posle njega zaboravljena i tu smo gde smo i pogotovo danas je nepopularna tema. Medjutim ko je čita i veruje reči Božijoj, a izuzetno je bitno u ovo vreme globalne pandemije, kako god izgledalo beznadežno, ima mir i spokoj i ne trebaju mu kojekakvi psihoterapeuti, koji , ako se oslone na sebe a ne na Boga, ni sebi ne mogu pomoći a kamoli drugima.
Dušanova i mentalna i fizička snaga i teritorije koje je osvojio je dar živoga Boga, u koga je verovao i živeo po njegovim zapovestima.Božji blagoslov.

(понедељак, 20. сеп 2021, 20:59) - anonymous [нерегистровани]

Pseudonauka i u psihologiji

Nije losa ideja da se skicira moguci psiholoski profil neke istorijske licnosti, ali ova prica vise lici na pricu pseudonaucnika nego na ozbiljan pogled na temu.
Da li je na nekog uticala ova ili ona okolnost i u kolikoj meri, sa ove vremenske udaljenosti i sa tako malo poznatih cinjenica ne moze se da sigurnoscu znati i razlikuje se od osobe do osobe.
Ispada da ako si psiholog mozes o istoriji da gradis tvrdnje i teorije zasnovane na pretpostavkama i kinstrukcijama, dok su o istoj toj temi istoricari duzni da svoje tvrdnje potkrepe konkretnim cinjenicama inace su pseudonaucnici.

(понедељак, 20. сеп 2021, 20:52) - Dan [нерегистровани]

Био ослепљен

Стефан Дечански је био ослепљен али не потпуно па му се вид делом вратио. Имао је насилног и љубоморног оца али му ни син није био много бољи и срушио га је са престола врло млад. Дечански је вероватно убијен, са пристанком или не Душана, и овај је као Александар велики дошао на престо. Иначе, Дечанског су велможе оптуживали за кукавичлук у бици код Велбужда и сувише осећајности према побеђеној Бугарској.

(понедељак, 20. сеп 2021, 19:16) - Владимир [нерегистровани]

Востани Сербие!

Тешко да је аутор могао да сазна ишта о историји Срба од Ћоровића. Рецимо, он темељи своју књигу и на томе да је отац цара Душана био слеп, што је груб фалсификат и неистина.