Читај ми!

„Шалабан“ бенд – дух Марока у Београду

Поводом обележавања 65 година од успостављања дипломатских односа са Краљевином Мароком – на великој сцени Мадленијанума одржан је концерт састава „Шалабан“, који на оригиналан начин тестира отварање мароканске музике ка традиционалној музици Европе и Балкана.

Из пустињских предела Марока, са меланхоличним мелодијама и ритмом који води ка трансу, са претежно мађарском поставом музичара, у Мадленијануму је наступио бенд „Шалабан“.

„Оно што свирамо је мароканска музика, музика мојих предака из јужних делова земље, музика Гнава. Она је добила и нешто од мађарског звука. То вам је као да српску кухињу припремате на неком далеком месту. Она је српска, упркос томе што јој додајете бразилске зачине“, каже Саид Тишити, певач и мултиинструменталиста.

Више је од народне музике, блиска џезу, али и ромској музици. Ако жанровски одолева етикетама, можемо да кажемо да инструментаријумом спаја неспојиво.

„Традиционални инструменти су у синергији са савременим. Заједно говоре многе језике, мешају се и допуњују. Томе помаже и ритам“, истиче Тишити.

Неколико је разлога довело бенд „Шалабан“ у Београд. Најмање је на то утицао 8. март, мада је концерт увек добра одлука за Дан жена.

Наступ је први од два – следећи је у Новом Саду, европској престоници културе у оквиру актуелног програма Сеобе. Овим наступом обележено је 65 година дипломатских односа између Србије и Марока.