Читај ми!

Повратак некада популарног формата - фантастика пред вратима

Џепна издања књига фантастике последњих година, или чак деценија, права су реткост код нас. Ипак, један издавачки подухват могао би да промени ту слику и утиче на повратак некада веома популарног формата.

Прво ће вас задивити изгледом. Потом и садржајем. Права реткост у нашим књижарама данас: кожни, еко-повез, две боје папира, шивени вез. Прва књига је новела прича о америчком градићу насељеном житељима неземаљског порекла.

Роман Кућа на граници, ирског писца Вилијама Хоупа Хоџсона, настала почетком 20. века, његово је најважније остварење. Радња је смештена у Западну Ирску, где се двојица пријатеља одмарају.

„Они наилазе на један дневник у срушеној кући  и читају шта се у тој кући заправо догодило. Све време читалац није сигуран да ли се стварно десило, и све остаје у велу тајне", каже издавач Срђан Митровић.

Ако сте опчињени Толкином, сигурно ће вас занимати јеловник оркова, митских бића и њихови живописни специјалитети.

„Оршки кувар је заправо комична фантастика, пародија на куваре и за љубитеље епске фантастике има дивне осврте. Најновија књига је Изопштеник, јапанског аутора Осамуа Дазаија. То је један од пет најбитнијих романа у Јапану. У суштини психолошка прича", додаје Митровић.

Ова едиција у настајању биће посвећена пре свега класичним делима научне и епске фантастике.