Коронавирус – шта је ту смешно

Пандемију ковида 19 пратила је и права навала вицева, мимова и смешних видеа којима су се људи из карантина и изолације борили против неизвесности и страха од заразе. Словенски етнографски музеј из Љубљане покренуо је пројекат „Коронски хумор“, почео да прикупља ове шале и најуспелије представи на изложби.

„Јесте ли чули виц о корони? Нема везе, ионако боље да га не ширимо около“, једна је од многобројних шала које се могу прочитати на веб-сајту Словеначког етнографског музеја (Slovenski etnografski muzej, скраћено СЕМ) или видети на актуелној изложби „Коронски хумор“ у Љубљани.

Наиме, у тренутку када се већина културних институција суочавала са низом ограничења, у Словеначком етнографском музеју су осмислили пројекат којим ће одговорити на новонастале изазове и уједно помоћи људима да лакше преброде тешка времена.

Како се развијао концепт пројекат „Коронског хумора“, за РТС објашњава кустос музеја Миха Шпичек.

„Инспирисани пословицом да је смех пола здравља, од самог проглашења епидемије у Словенији почетком марта, почели с мо да сакупљамо шале које су кружиле међу нама брже од вируса. Желели смо да развеселимо људе и да их бар делимично ослободимо од свакодневних брига, страхова, стрепњи и стреса изазваних епидемијом. У исто време, желели смо да документујемо како се наш свакодневни живот прилагодио новим околностима уз помоћ вицева који су део наше духовне културне баштине“, наводи Шпичек.

О самом процесу сакупљања шала саговорник РТС-а каже:

„На нашем Фејсбук профилу објавили смо позив да прикупљамо вицеве на тему коронавируса, а када је вест објавила СТА (Slovenska tiskovna agencija), пренели су је многи. Тако се пројекат почео одвијати и шале су саме почеле стизати на имејл адресу коју смо отворили посебно за ту сврху“.

Примери коронског хумора

О мотивима који су се јављали у приспелом материјалу, Шпичек каже:

„То су углавном биле шале о актуелним темама као што су карантин и самоизолација, с тим повезани односи између жена и мушкараца, забрана кретања између општина, рад од куће, школовање на даљину... Изненађујуће мало је било шала о полицајцима или плавушама. Није изостао ни Чак Норис и црни хумор, наравно“.

Зашто Чак Норис не мора да носи маску и ограничи кретање? Јер га вирус избегава на најмање 2 метра“ – један је од примера „коронског хумора“. Или:

Кажу да ће вирус на јесен мутирати. Мораћемо да перемо и ноге“.

Лето 2020. је као реклама за Топ-шоп: Сачекајте, то није све...“.

Нема више прес конференције кризног штаба у 14, ово је била задња... Има ли негде да се скине цела сезона, зна ли ко?“.

Панда у просеку једе 12 сати дневно. Човек у карантину једе као панда. Зато се зове пандемија“.

Циљ ми је био да смршам 10 кила у карантину. Остало ми је још 15“.

Ово са короном испало ко кад снимају серију, па им нестане лове. Само крај, без било каквог објашњења“.

Границе хумора

У СЕМ-у су, по речима Шпичека, сакупљали и документовали све шале, да би редакција од пет чланова, посебно оформљена за потребе пројекта, била задужена за крајњи избор, који је подразумевао поштовање деликатних граница прикладног хумора.

„Границу између неукусне и ипак прихватљиве шале тешко је повући, баш као што је тешко рећи шта је смешно, а шта није“, каже Шпичек. „Зато смо се, посебно у овом осетљивом времену, трудили да будемо етични и неувредљиви. У сличним тешким ситуацијама често се јавља црни хумор, који се, по дефиницији, на сатирични или гротескни начин бави трагичним догађајима, табуима, смрћу. Често је контроверзан и прелази опште прихваћену линију доброг укуса. Ипак, у својој основи он је још увек хумор, који може да нам помогне у тешким временима“.

По отварању јавног живота у Словенији, вицеви су престали да стижу, наводи Шпичек, али се публика веома занимала где може да види прикупљене шале, што је резултирало отварањем пригодне изложбе у Музеју. Она пружа само мали увид у обиље постојећег материјала.

Од квасца до тоалет папира

„Изложба је подељена у шест главних тема, које су се највише појављивале у вицевима. То су квасац, тоалет папир, рад и школовање од куће, забрана кретања ван општине, празници и заштитна опрема. За сваку од тих шест тема имамо једну витрину са симболичним предметом и око њега вицеве, које смо одштампали на паное у облику мобилних телефона, јер су се њима вицеви и највише ширили међу нама. Од 12. марта, кад смо почели са сакупљањем, сакупили смо више од 1.000 текстуалних вицева, а било је и пуно фотографија, мимова и видеа. Изложбу смо отворили 20. јуна, а затворићемо је 6. септембра 2020. Уз то, она је постављена је и на дигиталној платформи 'Кунстматрикс'“.

Овим пројектом Словеначки етнографски музеј учествује у сличном европском пројекту Covid Makes History (Ковид ствара историју), који организује House of European History. „Ова институција прикупила је 'коронске' пројекте музеја из целе Европе и објавила их на својој веб-страници“, напомиње Шпичек.

Упркос непредвидиве будућности, делује извесно да материјала за корона пројекте неће недостајати, јер, како су забележили у САТ-у:

Кинези кажу се још мало стрпимо са вирусом ковид 19, нова верзија ковид 20 и ковид 20 Про стиже у септембру“.

број коментара 0 Пошаљи коментар