Читај ми!

Пијаниста Бери Даглас у Коларцу у оквиру Steinway & Sons Концертне сезоне

Након успешно одржаног концерта пијанисте Андреја Коробејникова, Piano Land и Коларчева задужбина у наставку концертног серијала у оквиру Steinway & Sons Концертне сезоне 2021/2022 представљају ирског пијанисту Берија Дагласа, задржавајући почетни концепт да публици у Великој дворани представе еминентна имена светског пијанизма као и да промовишу Steinway & Sons инструмент, јединствен по својој изузетности квалитета.

Предстојећи концерти Steinway & Sons Концертне сезоне ће београдској публици представити ирског пијанисту Бери Дагласа, једног од ексклузивних уметника Steinway Artist листе.

Бери Даглас ће се представити 6. новембра 2021. у Великој сали Коларчеве задужбине са почетком у 20 часова са следећим програмом:

• F. Šubert: Emprompti D. 899, op. 90, br.1
• L. van Betoven: Sonata br. 23, op. 57 "Appassionata"

• P. I. Tchaikovsky: Godišnja doba, 1,2,3,5,6,10,12.

Бери Даглас је препознатљив по природном, такорећи урођеном лирском изразу. За овог врсног пијанисту кажу да поседује мајсторске вештине у интерпретцији, завидну технику а лондонски Дејли телеграф назвао га је „једним од најузбудљивијих, најзанимљивијих, најсензационалнијих пијаниста своје генерације“.

Бери Даглас је рођен 1960. године у Белфасту, Северној Ирској у породици љубитеља музике. Интересовање за музику је показао рано и то за разне инструменте: клавир, оргуље, удараљке, кларинет, чело па и само дириговање.

Први реситал је одржао са 11 година на оргуљама, а тек са 16 година се осмелио да закорачи пијанистичким стазама и то, како сам каже, захваљујући томе што је лето, провео са пијанискињом и врсним педагогом Фелисити Левинтер која га је увела у чаробан свет клавирске музике.

Након 10 година напорног рада, 1986. године, виртуоз из Белфаста се уписао у историју, освојивши златну медаљу на престижном пијанистичком такмичењу „Чајковски“ у Москви, као први „неруски“ такмичар после Ван Клибурна (1958. год.).

Велики број критичара за Дагласа каже да свира као „руски пијаниста“. Освојена златна медаља на такмичењу „Чајковски“, била је изузетно важан тренутак у његовом животу, али и велика част. Сам Даглас каже:

„Руски композитори, руски музичари, и ова прелепа земља променили су мој живот. Захвалан сам Москви, Санкт Петербургу, читавој земљи, мојим пријатељима у Русији. Кад свирам тамо, осећам се као да свирам код куће“.

Инспирацију и дивљење приписује „Боговима клавира у пантеону 20. века“ – С. Рихтеру, Е. Гилелсу, В.Хоровицу.

Након 1986. године, Бери Даглас је изградио запажену интернационалну каријеру као веома тражен реситалист и камерни музичар. Редовно свира реситале широм света који укључују гостовања по Уједињеном Краљевству, у Мексику, на Малти, у САД, Русији, Јапану и Италији, од Ројал Алберт Хола, Барбикана и Вигмор хола, Чајковски хола, Театра Марински, Вербиер фестивала до Концертне дворане Забрањени град у Пекингу, Великог театра у Шангају и другим градовима у Кини.

Главни догађаји у неколико протеклих сезона, били су концерти поводом отварања сезоне Шкотског симфонијског оркестра Би-Би-Сија и наступи са Француским националним оркестром, Израелским симфонијским оркестром (извођење концерта Пендерецког који је био и диригент), Државном капелом из Халеа, као и са симфонијским оркестрима Алстер и Сапоро.

Такође је имао прилику да на концертима сарађује, између осталог, са Лондонским симфонијским оркестом, Руским националним оркестром, Симфонијским оркестром из Синсинатија, Сингапурским симфонијским оркестром, Симфонијским оркестром Берлинског радија, симфонијским оркестрима из Сијетла и Мелбурна, као и са Кралјевском филхармонијом из Ливерпула и Филхармонијом из Хонг Конга.

Бери Даглас је 1999. године основао камерни оркестар Ирска камерата, који слави и промовише најбоље младе музичаре из Северне Ирске и Републике Ирске. Као уметнички директор ансамбла Ирска камерата, али и Фестивала Кландбој, Даглас негује своје ирске корене, док истовремено одржава висок темпо међународних гостовања и турнеја.

Осим што тежи музичкој изврсности, један од циљева овог оркестра је и да подржи мировни процес у Ирској промовисањем дијалога и сарадње између програма музичког образовања. Бери редовно иде на турнеје са Ирском камератом по целом свету. Најважнији ангажмани у протеклим сезонама су били први наступ Камерате из Ирске на Би-Би-Сијевом фестивалу Промс у Лондону, као и светска премијера нове кантате At Sihes and Sevens, компоноване по наруџбини организације The Honourable The Irish Society, са Лондонским симфонијским оркестром, поводом проглашења Дерија/Лондондерија за Град културе 2013.

Бери Даглас има ексклузивни уговор са дискографском кућом "Chandos" за које је снимио Брамсов опус за соло клавир, укупно шест дискова. Ови снимци су побрали бројне похвале од критичара а музички часопис International Recors Review је писао да „ово извођење Брамса заиста показује интегритет и ауторитет... изгледа да ће овај циклус албума дефинисати ниво према коме ће се сва друга извођења мерити“.

Занимљив избор композиција на сваком од албума, који су већ побрали хвалоспеве критичара, представлјају појединачне албуме као засебне реситале који изазивају разноврсна и очаравајућа искуства код слушалаца. У септембру 2014. је објавлјен и албум Celtic Reflections – преглед ирске народне музике кроз осамнаест Беријевих личних аранжмана, од давнашњих мелодија до дела савремених композитора. Године 2016. је изашао албум такође инсирисан ирским музичким наслеђем под називом Келтске арије.

Последње дискографско остварење су Шубертова дела за соло клавир објављена 2017. године.

Бери Даглас је одликован Орденом Британске империје за свој допринос музици и односима са заједницом.