Читај ми!

Рајко Милошевић Гера: За прављење стрипа мора да се зна књижевност, режија, фотографија...

Девета уметност од аутора захтева да не буде само талентован сликар већ да има много шира знања из књижевности, фотографије, филма и других сродних уметности.

Рајко Милошевић Гера четрдесет година приповеда кроз девету уметност. Мешавина вестерна и ноара, стрип Скалпирани, његов је најпознатији рад и пројекат који је најбоље показао труд али и таленат овог аутора.

„Таленат не може да се научи, таленат не може да се створи, он мора да буде ту. Када изађе он је већ био и ниси ти ништа ту урадио, него је он већ био ту, па је изашао. Е то недостаје. И онда ја покушавам воду да скренем на то да млади мало схвате. Твој посао је и да читаш књиге, они добију сценарио али је питање да ли су схватили шта унутра треба да се стави. Шта је ту битно. Ја их више терам да читају тешке књиге него да читају стрипове. Стварно без све шале, да се развију мало те вијуге и то све, јер твој посао је изражавање. Ја глумим, пишем дијалоге, могу да радим фотографију, све. Стрип је толико богат”, каже Рајко Милошевић Гера.

Према његовим речима, стрип нуди апсолутно највећу могућу сатисфакцију у уметности.

„Мораш да знаш да црташ, мораш да знаш да глумиш, мораш да знам да пишеш, да разумеш текст, мораш да знаш да режираш, што даље идеш све више има”, набраја Милошевић.

Комерцијализација и тржишна логика нагризају све уметности данас, па тако и стрип. Како избећи законе тржишта и остати веран себи и свом раду?

„Радим вестерн за ‘Урбан дарго’ биће током два албума. Други албум Проклетих које сам радио за ‘Имиџ комикс’ са Џејсоном Ароном, то је сценариста са којим смо радили Скалпиране. Радим Конана за ‘Глина’. Жудим да се врати душа уметности генерално, изгубила је душу, толико је постала комерцијална, како бих рекао, толико има те назови уметности да гута ону праву. Не знам, ја не бих да будућност буде у комерцијали”, објашњава Рајко Милошевић Гера.

За квалитетан стрип који ће да досегне врхунске уметничке домете потребно је много више од пуке вештине. Уколико појединац успе да свој дар негује и пренесе на папир, да прошири своју машту и сачува ауторски интегритет тада може да се уброји у групу оних због којих је стрип прозван деветом уметношћу.