Федор успео да се искрца на Међународну свемирску станицу

Руска летелица „Сојуз МС-14“ са хуманоидним роботом, названим Федор, пристала је данас на Међународну свемирску станицу.

Директор руског Роскосмоса, Дмитриј Рогозин, је у свом обраћању медијима навео да ће се Федор вратити на Земљу као што је и планирано, 7. септембра.

Хуманоидни робот Федор, створен је у сарадњи са „Андроид Техником“ и руском Фондацијом за напредне истраживачке пројекте уз техничку подршку Министарства за ванредне ситуације Русије.

Свемирска капсула „Сојуз“ није успела у првом покушају да пристане на Међународну свемирску станицу због недостатака у систему прикључења, пренела је руска агенција РИА Новости у недељу, али је други покушај био успешан.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 27. авг 2019, 21:22) - srx [нерегистровани]

hvala

Hvala na pojasnjenju!

(уторак, 27. авг 2019, 15:00) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

Veliki uspeh svetske nauke

(уторак, 27. авг 2019, 12:11) - anonymous [нерегистровани]

Ја оволико

"због недостатака у систему прикључења" - тражи мало објашњење. Наиме на МКС је дошло до квара система за самонавођење на том прикључном месту и зато је дошло до одлагања пристајања Сојуза М14. Извршена јсе сложена операција, где је посада МКС ушла у Сојуз М13 и у ручном пристајању прешла на неисправно пристаниште, да би ослободили место за Сојуз М14 и Фјодора. Иначе, тај неипставни део је стар равно 10 година и није произведен у Русији него у САД. Сада је одлучено да се формира стручна екипа која ће да изврши генерални преглед целе ортибалне станице, да се види шта је исправно, а шта не, чему је истекао ресурс и шта треба мењати и обнављати.