Гугл: Уравнотежено регулисати вештачку интелигенцију

Извршни директор „Гугла“ Сандар Пичај позвао је на уравнотежени приступ регулисању вештачке интелигенције, поручујући европској публици да ова технологија доноси корист, али има и „негативне последице“.

Коментари из „Гугла“ долазе у тренутку када законодавци и владе озбиљно размишљају о постављању ограничења на начин на који се користи вештачка интелигенција, преноси АП. 

„Нема сумње да вештачку интелигенцију треба регулисати. Питање је како да се томе најбоље приступи“, рекао је Пичај, у говору у истраживачком центру са седиштем у Бриселу.

Напоменуо је да владе морају да играју важну улогу и да ће Европска унија и САД започети са израдом својих приступа регулисању и пресудно ће бити „међународно усклађивање“ евентуалних правила, али није дао конкретне предлоге.

Пичајеви коментари сугеришу да се компанија можда нада да ће спречити ширу акцију ЕУ у борби против ове технологије.

Европска унија је била међу агресивнијим регулаторима великих технолошких фирми, а тај приступ су преузеле и америчких власти у истрази доминације компанија попут „Гугла“, „Фејсбука“ и „Амазона“.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 22. јан 2020, 08:41) - Emil [нерегистровани]

Opravdan strah

Ne bi se mi plašili veštačke inteligencije da joj ne znamo tvorca!

(уторак, 21. јан 2020, 00:55) - anonymous [нерегистровани]

Opasnost na putu!

Veštačka inteligencija i njeni rigidni algoritmi donose zlo! Koliko me samo nervira kada na nekim int stranicama ima onaj ogavni robot koji ti navodno pomaže da dođeš do odgovora. Matrix ili Terminator uskoro, ali ne u bioskopu.