Награда од 40.000 долара за ИТ решење о разумевању депопулације Србије

УНДП и УНФПА позивају "data science" заједницу у Србији да смисле како да помоћу података боље разумемо процес смањења броја становника

Србија се налази у првих десет земаља у свету чије се становништво најбрже смањује. Према пројекцијама Светске банке, до 2050. године Србија ће имати 23,8 одсто мање становника него 1990. године.

Како би боље сагледали развојне изазове које депопулација доноси, Програм Уједињених нација за развој (УНДП) и Популациони фонд Уједињених Нација (УНФПА) објавили су изазов „Подацима до бољег разумевања процеса депопулације“ са наградним фондом за иновативна решења од 40,000 долара.

Главни циљ изазова је стицање нових увида о демографским трендовима, кроз повезивање академске заједнице и ИТ професионалаца, уз коришћење традиционалних и алтернативних извора података. 

УНДП и УНФПА позивају "data science" заједницу, академске истраживаче и све заинтересоване за процес депопулације да предложе нове идеје засноване на подацима који могу помоћи да боље разумемо шта овај процес заиста значи за Србију - какав је утицај депопулације и које развојне могућности нуди. 

Пријаве су отворене до 29. фебруара 2020. до 23:59. Више информација доступно је на:  https://www.rs.undp.org/sr.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 21. јан 2020, 22:21) - Алекса [нерегистровани]

Бацање пара

Сви знају зашто,
јавна тајна,
само што је за ове на власти истина непријатна, па би да истину обуку, да изгледа другачије.

(уторак, 21. јан 2020, 20:55) - anonymous [нерегистровани]

Ne smanjuje se broj Srba

Vec broj srba u Srbiji. jer sve se više radaju u inostranstvo. Evo vam besplatan razlog opadanja nataliteta: BEZNADEŽNOST. Najgori ljudi, lažovi, ubice, lopovi i prevaranti su postali gospodari privrede, politike, vere; postali su primeri ''uspeha'', Institucije organizuju šverc i prodaju droge školarcima. Kada su duboke duhovne vrednosti srpskog naroda izvrnute,, tada sam život gubi smisao. Onda se gubi svaka nada.

(уторак, 21. јан 2020, 20:52) - pobednik [нерегистровани]

..

tek ce Srbija da izumre..

(уторак, 21. јан 2020, 17:40) - Marko [нерегистровани]

Svak svoj posao

Političari na teren i da rade za narod.
Eto rešenje.

Manimo globalne probleme.