Вештачка интелигенција ускоро у борби против лажних вести

Лажне вести су и ове године један од појмова савременог човечанства који је највише помињан, одмах после појма коронавирус. И није више довољно само запослити некога да проверава податке и чињенице, посебни програми имају посао да раздвоје објективан новинарски чланак од ширења лажних вести и пропаганде.

Свесни смо чињенице да смо претрпани свакојаким садржајима на интернету – од објава на друштвеним мрежама, па све до вести и чланака на порталима.

Међу толиком количином информација, нажалост, често наилазимо и на тзв. лажне вести (fake news), феномен који је доживео експанзију последњих неколико година и који озбиљно утиче на наше расуђивање и наш став према актуелним догађајима у земљи и свету.

Срећом, ускоро ће нам вештачка интелигенција помоћи у борби против ове претње. Програмери из компаније „Бајпартизан прес“ (Bipartisan press) објавили су да су креирали алгоритам који помоћу вештачке интелигенције може да открије да ли је текст лажна вест или објективан поглед на догађај.

Овај алат је постао неопходан будући да се на први поглед у неутралним текстовима који обрађују политичке теме, врло вешто крије агитовање на једну страну, а да читалац на прво читање то ни не примети.  

Користећи технологије као што су Берт и XL Net, овај алгоритам анализира чланак и као резултат приказује на скали од -1 до 1 на коју страну политичког спектра нагиње текст.

Ако пропагира на леве, односно либералне опције резултат ће бити негативан број, док позитивни скор означава десну, тј. конзервативну опцију.

Из „Бајпартизан преса“ најавили су да ће њихово откриће бити доступно читаоцима као екстензија за Хром и да ће се појавити у току године.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(недеља, 23. феб 2020, 04:05) - anonymous [нерегистровани]

Kardinalna greska

Da li je nesto lazno ili ne zavisi od toga sta je istina odnosno referencijalna informacija. Buduci da program poznaje samo onu „istinu“ koju mu kao takvu odredjujemo, jedino sto on moze da „otkrije“ jesu informacije koje u tom pogledu odstupaju.
A buduci da je moralni razvoj ljudi zakrzljao, takav algoritam ce pre postati mocno manipulaciono orudje nego li neki specijalizovani pretrazivac.

(петак, 21. феб 2020, 23:32) - anonymous [нерегистровани]

Veštačka inteligencija

Pa veštačka inteligencija može da se koristi za pravljenje lažnih vesti isto tako. To mu dođe duplo golo. Ko laže lagaće koristeći i kvantni kompjuter ako smisli kako.

(среда, 19. феб 2020, 19:56) - Боки [нерегистровани]

Да да

...а то шта су тачне или још боље "праве" вести одређује нека екипа у Вашингтону и Ленглију па проследе гигантима силицијске долине да имплементирају.

Почеће са болешћу али врло брзо ће прочистити све "неподобне" политичке садржаје, како то већ Фјесбук,Твитер и Јутјуб раде.

(среда, 19. феб 2020, 13:19) - anonymous [нерегистровани]

Tekstovi iz prošlosti

Baš će biti zanimljivo da se kroz taj softver propuste novinski tekstovi iz nedavne prošlosti koji se nas tiču. Recimo u vezi Kosova i sl. Da li su tada zapadni mediji nepristrasno izveštavali? Možda se ispostavi da te lažne vesti i nisu baš pojava nastala pre par godina.

(среда, 19. феб 2020, 10:23) - anonymous [нерегистровани]

Jos amerikanizacije

Od kad je liberalizam leva opcija?
To blesavim amerima. Pa ce se skala pomeriti svima da njihovo reakcionarstvo bude normalno.

(уторак, 18. феб 2020, 18:22) - anonymous [нерегистровани]

Sloboda???

Tako stiže moderna rezenzija, prosto da je ne primeti.

(уторак, 18. феб 2020, 12:32) - anonymous [нерегистровани]

"Фејк Њус"

Управо одличан пример. Чини ми се да "Фејк Њус" има једну потизитивну конотацију да разголити "Фејк Опиниион", из простог разлога што "Вести" не могу да надоместе "субјективно незнање".

(уторак, 18. феб 2020, 11:47) - anonymous [нерегистровани]

још једна лажна вест

Они, који производе лажне вести, ће да одређују шта сту лажне вести. Пази да не поверујем у то.