Фортнајт објавио рат Еплу и Гуглу и спречио их да купе кајмак

Творци „Фортнајта“, најпопуларније игре на свету, објавили су рат „Еплу“ и „Гуглу“, након што су те две компаније скинуле видео-игру из понуде у својим онлајн продавницама, јер је студио „Епик гејмс“ пронашао начин да играчи забиђу обавезну провизију на „Еп стору“ и „Гугл плеју“.

Фортнајт не може више да се скине са Еп стора и Гугл плеја, након што је развојни студио „Епик гејмс“ омогућио играчима да директно плаћају трансакције везане за игру и заобиђу плаћање посредничких провизија „Гуглу“ и „Еплу“ у њиховим онлајн продавницама.

Коришћењем нове Фортнајт еп апликације, играчима је омогућено да директно плаћају „Епик гејмсу“ за услуге и додатне могућности и избегну плаћање провизије од 30 одсто на сваку трансакцију у Еп стору и Гугл плеју.

Убрзо након што је „Епик гејмс“ пустио у промет Фортнајт еп, Еп стор је забранио апликацију, а после тога и потпуно избацио из своје понуде и Фортнајт.

Одговор је одмах стигао из „Епик гејмса“ и то у облику тужбе против „Епла“, у којој се технолошки џин оптужује за „сузбијање конкуренције и монополистичку праксу“.

„'Епл' је блокирао Фортнајт из Еп стора, спречавајући људе да инсталирају и ажурирају игру на уређајима са iOS оперативним системима. 'Епл' намерно држи веће цене у својој продавници како би себи обезбедио 30 одсто провизије на сваку трансакцију. Блокирањем Фортнајта 'Епл' спречава 'Епик гејмс' да играчима уштеди новац“, наводе из развојног студија.

Са друге стране, „Епл“ је одговорио да је „Епик гејмс“ прихватио правила Еп стора, која стварају услове за поштену утакмицу свих учесника.

После „Епла“ на исти потез се одлучио и „Гугл“ блокирајући игру на Гугл плеју, на шта је уследила такође тужба. „Гугл“ такође на сваку трансакцију у својој онлајн продавници наплаћује провизију од 30 одсто.

Компанија је саопштила да не може да задржи Фортнајт у својој понуди на Гугл плеју, јер крши њена правила.

„Епик гејмс“ је одлучио и да на друштвеним мрежама потражи подршку објављујући кратки орвелијански клип у којем позива играче да им се придруже у борби да спрече да 2020. година постане 1984. - алудирајући на истоимени култни роман Џорџа Орвела.

Ово није први пут да „Епик гејмс“ потеже питање провизија на онлајн продавницама. Студио се 2018. године одлучио да Фортнајт изостави из понуде Гугл плеја и понуди играчима могућност да игру директно скину од њих.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 14. авг 2020, 16:28) - Markovljev [нерегистровани]

Američki način

To je američki način shvatanja slobodnog tržišta. Sve mora biti preko Gugla, Epla i Microsofta koji u svemu drže monopol i niko protiv toga nesme ni da se pobuni. Kada su neke zemlje EU htele da uvedu oporezivanje reklame i profita na svojoj teritoriji Tramp im je odmah zapretio uvodjenjem carine na robu za SAD i svi su savili glave i ućutali. Tako se to radi demokratski prema SAD a kada se pojavi konkurencija iz Kine kao Huawej onda se odmah preti kako će kinezi imati pristup ličnim podatcima a oni otvoreno špijunirali Feau Merkel.. Živela demokratija koju smo svi izborili, a vidim idu ka tome i Belorusi. Sretno vam braćo kada nevidte kako su prošli Srbi, Ukrajinci, vaše komšije.