Читај ми!

Америчке борбене авионе ће прати роботи

Борбени авиони су веома осетљиве летелице које захтевају много времена и труда за адекватно прање и одржавање. Како би чишћење било што ефикасније, Америчке ваздушне снаге су почеле да користе роботе.

Америчка 149. борбена летачка јединица стационирана у Тексасу је тестирала и демонстрирала роботски систем за прање, специјално прилагођен за борбени авион Ф-16.

Систем је још увек у пробној фази, а ако се покаже ефикасним и корисним током тестирања у бази Лакленд у Сан Антонију, ући ће у употребу и у другим базама.

Робота за прање борбених авиона су део AFWERX иницијативе за иновације, а развила их је компанија „Вајлдер системс" (Wilder Systems).

Специјално дизајнираном роботу је за потпуно чишћење једног авиона потребно сат времена, док је за исти посао потребно неколико људи и вишедневни рад.

Осим што је напорно, чишћење авиона може бити и опасно по здравље људи јер се у процесу чишћења користе материјали који могу оштетити плућа или нанети тешке опекотине. Због тога перачи морају да носе гломазна заштитна одела.

Хемикалије су неопходне како би се очистили остаци од барута и горива, моторног уља и осталих масноћа са спојева. Авиони се детаљно чисте на сваких 180 дана. Редовно чишћење је неопходно и због спречавања корозије, чиме се продужава животни век авиона.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(недеља, 09. мај 2021, 11:02) - zemljazeta [нерегистровани]

vojna sila AMERIKE i RUSIJE !

Vojna sila dva svetska gorostasa Amerike i Rusije je uravnotezen, njihov konflikt bio bi katastrofican za citav svijet.Iz tog sukoba najvecu dobit bi imala Kina. Resenje je da se kao na Jalti podijele interesne svere izmedju SADi RUSIJE.Ameri da ne diraju ukrajinu,bjelorusiju, kazahstan i enklave u gruziji,moldaviji i jermeniju.AMERI treba da razmisljaju na cinjenicu da im se moze RUSIJA INSTALIRAT na KUBI I TO uz srdacnu dobrodoslicu KUBE. Mir i samo mir ,dogovorom SAD I RUSIJE.

(недеља, 09. мај 2021, 09:46) - anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

.......Nemamo protivnika

Ruska pesnica i ""Kolasnjikov""Sruse svakog protivnika....Pero

(субота, 08. мај 2021, 20:38) - anonymous [нерегистровани]

@ Ima i radioaktivnih čestica

Premali procenat fungicida (određene vrste pečuraka na primer) koji skupljaju i uništavaju radioaktivne čestice na svetu je preveliki problem.

(субота, 08. мај 2021, 20:35) - Мирослав [нерегистровани]

Дискутабилно

Нисам импресиониран овом роботизованом прскалицом. Бар на овом видеу не види се да је авион квалитетно опран. Утрошак воде је огроман. Логично је да прање почне одозго нагоре, а не од репа како је почео робот.
Авион ће бити мокар, али не и квалитетно опран.

(субота, 08. мај 2021, 10:33) - anonymous [нерегистровани]

Ima i radioaktivnih čestica

U SAD se još uvek na površinama putničkih aviona a koji nadleću prostor gde su izvršene nuklearne probe 1943, pronalaze radioaktivne čestice a ispitivanja na miševima pokazuju, da je dovoljno da udahnu tu jednu mikročesticu da obole od raka pluća a čime naučnici objašnjavaju pojačanu kampanju protiv pušenja u SAD posle WW2, kada su u stvari postali svesni posledica nuklearnih proba u pustinjama.

(петак, 07. мај 2021, 22:43) - bata [нерегистровани]

da sam putin rekao bih im :

"džaba krečite"