Читај ми!

Кинеска летелица „Шенџоу 12“ са трочланом посадом одлетела пут свемирске станице

Кина је успешно лансирала летелицу с људском посадом „Шенџоу 12” ка својој свемирској станици која је још у изградњи, преносе кинески медији.

Кина је послала у свемир своју летелицу „Шенџоу 12“ с трочланом људском посадом, прву после готово пет година, а ово ће бити најдужи боравак било ког кинеског држављанина у ниској Земљиној орбити.

Ракета „Дуги марш 2Ф“, која је превозила „Шенџоу 12“ или Божански брод, кренула је према модулу свемирске станице „Тијанхе“ из лансирног центра Ђићуена у северозападној провинцији Гансу.

„Шенџоу 12" је трећа од 11 мисија – од којих ће четири бити са људском посадом – потребне за довршетак прве кинеске свемирске станице, чија је изградња започела у априлу лансирањем првог и највећег од три модула.

Астронаути Ние Хаисхенг (56), Лиу Боминг (54) и Танг Хонгбо (45) требали би да раде и бораве три месеца у модулу који изгледа попут цилиндра, мало већег од градског аутобуса.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 17. јун 2021, 18:40) - Princip [нерегистровани]

Srbija

Srbija treba da bude ponosna na činjenicu da je otvorena zemlja i da je spremna da pomogne svima, kojima je pomoć potrebna, onoliko koliko je u mogućnosti. To je nešto, na šta dobar deo velike EU, može da se ugleda i odlična prilika da od Srbije nauče šta je zapravo veličina.

(четвртак, 17. јун 2021, 17:05) - Vladimir [нерегистровани]

Bravo

Bravo za kineze, napreduju na svim poljima, a neki im se još uvek podsmevaju.