Читај ми!

Поштаре у Москви ће заменити роботи

Флота робота опремљених вештачком интелигенцијом, у власништву руског интернет гиганта Јандекса, изашла је на улице Москве да испоручује пошту широм руске престонице, придружујући се флоти дронова за испoруку хране.

Национална поштанска служба Русије започела је јавно-приватно партнерство са дигиталним технолошким конгломератом „Јандекс“, и на улице Москве извезла роботе величине кофера са шест точкова за испоруку поште у радијусу од два километра од поштанских испостава.

У првој фази увођења „Јандексових“ робота, становници града ће моћи да одаберу како желе да им пошиљка буде испоручена. Тридесет и шест самонавођених ровера ће носити пошту из двадесетак филијала у области, а они који се одлуче да користе услугу могу пратити своју пошту пре него што приступе роботу помоћу кода.

„Брзи раст и развој е-трговине неизбежно ће променити начин на који функционишу испоруке. Логистика постаје најважнија индустрија за роботику, у којој технологија мења радне процесе у свим фазама, од пријема до испоруке пошиљки. Руска поштанска служба је отворена за иновације које наше услуге чине практичнијим и ефикаснијим. Драго нам је да тестирамо нове опције испоруке које немају људску интервенцију и да креирамо и детаљно проучимо нови пословни процес“, наводи Станислав Чернин, директор за иновације у Пошти Русије.

„Јандекс“ већ располаже флотом од 50 ровера којима испоручује храну на Државном универзитету у Охају, а у августу су најваили да преузимају и удео у „Уберовом“ пројекту аутономних возила.

Руска поштанска служба је 2018. године извела пробни лет дрона у Сибиру. Тај подухват се, међутим, завршио катастрофално, јер је дрон ударио у зид и разбио се у парампарчад само неколико тренутака по полетању.

Четири године раније, руски пицерија, „Додо пица“, почела је да користи летећа возила без посаде за испоруку поруџбина у граду Сиктивкару на северу земље. На пробном лету дрона, испорука је завршена за 30 минута.

У Сједињеним Државама бројни ланци ресторана и друга предузећа истражују начине увођења аутоматизације у производне линије и логистичке ланце за доставу како би надоместили недостатак радника.