Читај ми!

Летећи такси у Милану 2026. године

Милано ће, заједно са Кортином, бити домаћин Зимских олимпијских игара 2026. године и за ту прилику би већ требало да буду спремна возила летећег таксија. Општина Милано је потписала уговор са агенцијом која управља аеродромима Линате и Малпенса, али и „Скајспортсом“, компанијом која дизајнира овакву врсту превозних средстава и вертикалних аеродрома – вертидрома.

Полетаће баш попут хеликоптера, вертикално, биће на струју попут Евтола (eVTOL) и превозиће од две до четири особе.

Имаће и батерије захваљујући којима неће долазити до загађења ваздуха што ће допринети очувању околине. Такође би требало да помогну смањењу гужви које су изузетно велике у Милану, а очекује се да ће за време Олимпијских игара бити још веће.

И док Илон Муск припрема своје роботаџије који ће превозити путнике по америчким градовима без возача, „Хјундаи" је одлучио да Уберу обезбеди летећа такси возила која би требало да почну са радом у Даласу и Лос Анђелесу 2023. године.

Летећи такси кретаће се брзином око 290 километара на час, на висини од 300 и 600 метара.

Недавно је и група „Фијат - ФЦА" најавила да ће сурађивати у овим пројектима.

Милано је најважнији италијански град што се тиче индустрије, бизниса и економије и овим потврђује да крупним корацима граби ка будућности.

"Sea", компанија која управља аеродромима у Италији објавила је почетак сарадње са „Скајспортсом" у конструкцији летећих таксија.

број коментара 0 Пошаљи коментар