Читај ми!

„Волво“ представио камион на водоник који емитује воду и има домет 1.000 километара

Шведски произвођач моторних возила „Волво“ почео је да тестира нове камионе дугог домета на водоник који емитују водену пару.

Камиони могу да вуку терет тежине 65 тона, путују 1.000 километара са једним резервоаром, који се пуни за 15 минута.

Почетак серијске производње се очекује до 2030. године.

Научници већ дуго време заговарају коришћење водоника за покретање возила зато што је много чистији од фосилних горива.

Традиционални дизел-мотори емитују не само угљен-диоксид, већ и азотне оксиде и многе друге штетне супстанце.

Водоничне горивне ћелије, с друге стране, стварају електричну енергију из реакције водоника и кисеоника, а „нуспроизвод“ је водена пара.

Иако све то делује сјајно, тренутно се 98 одсто водоника производи потрошњом фосилних горива чиме се ослобађа 830 милиона тона угљен-диоксида сваке године, наводе из Универзитета Колумбија.

Ипак, постоји начин и да се водоник производи дељењем молекула воде, користећи електричну енергију. Уколико би се за то користила струја из обновљивих извора, то би значило да при производњи и коришћењу водоника не би уопште било емисија угљен-диоксид.

Још један изазов који би требало превазићи јесте ограничена инфраструктура за пуњење горивних ћелија.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(среда, 29. јун 2022, 12:37) - anonymous [нерегистровани]

Re: Volvo

Tu neće biti problema, jer su elektromobili neosporna budućnost - naravno u nekim sve novijim i efikasnijim varijantama.
Problem i to veoma veliki, biće Britiš Petroleum, Rojal Dač Šel i ostala njihova bratija.
Oni će primeniti sve moguće i nemoguće manevre da benzini i dalje ostanu u masovnoj upotrebi.
Jedan od dokaza za to jesu pokazatelji da naftne komanije ulažu sve više sredstava za istraživanja podzemnih basena nafte, a ta istraživanja pokazuju da su ti baseni takoreći - neiscrpni.
Nema te nauke, nema tih organizacija ni progresivnih snaga koje mogu da zaustave pumpe - klopotarke petrolejskih magnata, jer njihovi su dolari duboko uvučeni u sve, ama baš sve oblasti ljudske egzistencije.
Petro-dolari mogu da zaustave sve što požele ali niko ne može da zaustavi njihove pumpe.

(среда, 29. јун 2022, 07:05) - Joca [нерегистровани]

Volvo

A da li ce razvitak motora na vodonik dozvoliti kompanije koje forsiraju el.automobile?Sumnjam da ce se Mask i ekpa koja stoji iza njega tek tako predati.

(уторак, 28. јун 2022, 11:51) - anonymous [нерегистровани]

vodonik

Uveliko se radi i na motorima sa unutrasnjim sagorevanjem vodonika,dakle bez gorivnih celija.Mislim da je to jedini ispravan put na duge staze.Po tvrdnjama naucnika vecina sadasnjih motora, mogla bi uz odredjene promene da se prebaci na vodonik.Ne treba ni pricati kolike bi ustede bile na dizajnu i implementaciji.

(субота, 25. јун 2022, 08:32) - Ivan Zgrozeni [нерегистровани]

Vodonik

ali samo iz obnovljivih izvora. Elektricna energija dobijena koriscenjem vetrogeneratora ili solarnih panela nije najpovoljnija za direktno koriscenja u elektricnoj mrezi jer je kolicina nepredvidiva zbog promenjoivosti sanage vetra ili oblacnosti odnosno smene dana i noci. Zato je najbolji nacin da se koristi za proizvodnju vodonika za pogon vozila. Time bi se zelena energija umesto u obliku elektricne energije nepredvidive kolicine pretvorila u gorivo koje se moze skladistiti i koristiti po potrebi u tacno merljivim, predvidivim kolicinama.

(петак, 24. јун 2022, 07:29) - Dp [нерегистровани]

Volvo nije Volvo Cars

Dve su različite kompanije Volvo AB i Volvo Cars - samo da pomenem. E sad na temu - potrebno je vrlo mnogo električne energije za proizvodnju vodonika. Bez ozbiljnih proboja u razvoju proizvodnog kapaciteta nema ništa od vodonika. Ali slično je bilo i sa salarnom ćelijom.

(четвртак, 23. јун 2022, 16:32) - anonymous [нерегистровани]

Konačno nešto normalno u auto industriji

NA vodonik mogu raditi i mlazni avioni. Učili smo "praskavaom gasu" iz fizike u osnovnoj školi. Ovo sa gorivim ćelijama je odlična stvar, za razliku od rudarenja litijuma i trovanja prirode. Struja se može dobiti i iz čistih izvora. Solarnim koncentratorom se može postići visoka temperatura koja proizvodi paru, koja pokreće elektro generatore koji proizvode struju za razdvajanje vodonika. Vodonik se lako skladišti u skoro iste sudove kakvi se koriste za LNG ili TNG. Solarni koncentratori mogu se koristiti i za grejanje vode sa kojom grejemo prostorije.

(четвртак, 23. јун 2022, 15:50) - anonymous [нерегистровани]

Ja

H2 pogon je logičan odgovor na sve energetske probleme koje se susreće civilizacija poslednjih godina. Da se na vreme ulagalo u razvoj tehnologije (od 90tih na ovamo) mi danas ne bismo pričali o raspoloživim opcijama za proizvodnju zelenog vodonika. U to sam uveren jer se sve manje priča o ostvariljivosti te ideje a sve više o vremenu koje je potrebno za tako nešto. Teoretski kada bi smo sve kamione, vozove a pogotovo brodove i tankere prebacili da se kreću na vodonični pogon, to bi bila drastična pozitivna promena. Testiranje putičkih aviona na ovaj pogon je počeo u jesen 2020 u UK.
Da, kod automobila je to malo teže, jer količina energija potrebna za odredjenu kilometražu na H2 pogon daje realno mnogo veću kilometražu na električni pogon.
Zato veliko Da za H2.

(четвртак, 23. јун 2022, 14:27) - anonymous [нерегистровани]

Solarni talasi i elektro-magnetne jedrilice

 Ako je poenta da se zaustavi "globalno zagrevanje", i naravno emisija CO2 onda nemojte da pisete o Super Volwu koji trosi vodonik koji se proizvodi sagorevanjem ogromne kolicine fosilnih goriva. Pa tek je to ludost,ali imaju dobre lobiste za pare.Prve trke solarnih automobila bile su pre nekih 30ak godina ako ne i vise.Prvi elektricni automobili su bili napravljeni jos u vreme Nikole Tesle,a ko ih je i zasto ubio pogledajte u filmu Who killed a electric car.Mi se nalazimo na ogromnoj peci koja se zove zemljino jezgro,a uz elektromagnetizam i solarnu energiju se moze svasta bez lobista.

(четвртак, 23. јун 2022, 12:11) - anonymous [нерегистровани]

Re: Nuklearni vodonik

Pravi tumori na ovoj planeti su nuklearni reaktori i njihovi nusprodukti koji su neuništivi i večito radioaktivni.
Samo je pitanje momenta kada će se dogoditi novi Černobilj ili Fukušima.
Nuklearna energija iz nuklearnih reaktora je potpuno pogrešni pravac kojim je krenula ova takozvana "civilizacija".
Ako ne možemo da smislimo ništa bolje, onda zaslužujemo da se vratimo u kameno doba.
Tada bi nam bila zahvalna cela planeta...pa i ceo Sunčev sistem!

(четвртак, 23. јун 2022, 10:04) - Pecus [нерегистровани]

Nuklearni vodonik

Zbog sveha navedenog, vredi razmotriti kombinaciju nuklearne energije i vodonika. Nuklearnim reaktorima obezbediti energiju (struju ili direktnu toplotu) za dobijanje vodonika, kasnije pakovati i koristiti. Idealno resenje o kom se malo prica, imajuci u vidu koliko bi moglo doprineti razvoju ovog tumora planete koji zovemo civilizacija 21 veka