Хоће ли Грчка успети да врати благо које је гроф Елгин однео са Акропоља

У Грчкој је 2020. проглашена годином Мелине Меркури, познате глумице и некадашње министарке културе, која је била велики заговорник враћања античког блага. У Атини је тим поводом одржана и међународна конференција посвећена враћању античких скулптура у Партенон.

У Музеју Акропоља одржана је међународна конференција о враћању свих скулптура у Партенон као и међународна радионица са истом тематиком.

Приказан је и филм о раду бивше грчке министарке културе и светски познате глумице, Мелине Меркури, са посебним освртом на њене напоре да се чувене мермерне статуе врате Грчкој. На међународној конференцији говорио је и председник Грчке, Прокопис Павлопулос.

„Сви знамо да није било легитимно да гроф Елгин однесе скулптуре са Партенона. Али, претпоставимо да му је и дата дозвола, службена уредба Порте, централне владе Османског царства, ипак се поставља питање, ко има право да даје овлашћење Елгину да практично опљака Патренон“, запитао је председник Павлопулос.

Мермерне скулптуре из Партенона направљенe под надзором архитекте и вајара Фидијe и његових асистената, bиле су део храма и других грађевина на Акропољу. Али сарадници енглеског грофа Елгина су почетком 19. века покупили половину очуваних скулптура и бродовима их превезли у Британију.

Иако је Елгин тврдио да је имао писмено одобрење Османских власти, тај папир никада није нађен у архивама.

„Питам све оне који поштују културу, не само грчку, већ било коју другу, коме овај споменик припада ако не човеку и човечанству. Ако је то тачно, ко има право да одлучи да те скулптуре припадају некој другој земљи, а не Партенону“, инсистира Прокопис Павлопулос, председник Грчк.

Пре шест година Унеско је понудио да посредује између Грчке и Велике Британије у циљу решења спора око скулптура, али је Британски музеј то одбио са образложењем да Унеско сарађује са владиним телима, а не представницима музеја.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 18. феб 2020, 13:34) - Protivnik lupanja! [нерегистровани]

Grčka je prezadužena,

I sve će prodati!

(уторак, 18. феб 2020, 12:53) - anonymous [нерегистровани]

Britanski muzej

Oni te skulpture nikada nece vratiti dobrovoljno. U Britanskom Muzeju nema nista britansko, to je muzej kolonijalne pljacke. Kada bi vratili jednom nesto nekome, stvorio bise pravni presedan, pa bi oni, po sopstvenom pravu, morali da vrate svima sve i zatvore ustanovu.

(уторак, 18. феб 2020, 12:44) - anonymous [нерегистровани]

e...

koliko su oni blaga popljackali po citavoj planeti...covecanstvu bi mnogo bolje bilo da oni nisu postojali,koliko su samo zlocina pocinili po svojim kolonijama i sta su sve radili to je uzas...pa gde su Spanske kolonije , Francuske i da ne nabrajam...

(уторак, 18. феб 2020, 11:25) - anonymous [нерегистровани]

Pa,

vratite lopovi britanski sve sto ste pokrali! zivela Grcka!

(уторак, 18. феб 2020, 10:05) - Markovljev [нерегистровани]

Opet Britanci nedaju

Opet Britanci nedaju tudje ukradeno a kamoli da bi dali nešto svoje a dvadeset godina nas teraju i pritiskaju da prihvatimo okupaciju dela teritorije na jugu Srbije. Ratovali su sa Argentinom za par kilometara ostrva u Argentinskim teritorijalnim vodama. Nećemo da vraćamo ono što je ukradeno i to možda uz saglasnost nekog trećeg (Turska) nedamo Foklandska ostrva, ali vi dozvolite stvaranje države na vašoj teritoriji. Većih licemera na svetu nema, i zato ih svet nevoli.