Археолози усред винограда пронашли савршено очуван мозаик из трећег века

После вишедеценијске потраге, археолози су успели да пронађу прелеп и изузетно очуван мозаик из доба античког Рима у градићу Неграр недалеко од Вероне. На овом локалитету су још пре сто година пронађени остаци виле старе 1.700 година.

Велелепни подни мозаик је пронађен неколико метара испод једног винограда након што су пре само недељу дана завршени сезонски пољопривредни радови недалеко од Неграра ди Валполичела. Археолози су били затечени чињеницом да су коначно успели да открију овај мозаик, после скоро стогодишње потраге.

Још 1922. године, на овој локацији северно од Вероне откривена је вила за коју се верује да потиче из 3. века нове ере. Археолози су се деценијама трудили да открију било шта везано за ту вилу.

Општинске власти Неграра ди Валполичела поделиле су вест о том подвигу на страници на Фејсбуку.

„После вишедеценијских покушаја и промашаја, део пода и темеља римске виле северно од Вероне, коју су научници открили пре скоро 100 година, сада је ископан“, каже се у објави.

Општинари обећавају да ће покушати са власницима винограда да пронађу адекватно решење како би се ово археолошко благо учинило доступним.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 29. мај 2020, 20:34) - anonymousББ [нерегистровани]

Коментар

То су само симболи протока енергије.

(четвртак, 28. мај 2020, 17:57) - anonymous [нерегистровани]

Šta li su znali drevni narodi, a mi ne znamo?

Mene šare na ovakvim mozaicima , raznim isklesanim stubovima i svodovima, podsećaju na nekakve elektro motore, ventilatore, generatore. Nešto kao skica nekakve mašine sa zavojnicama, kalemima i rotorima. Ali to je izgleda samo u mojoj glavi :)