Читај ми!

Први лет на Марсу: Наса подигла хеликоптер са тла

„Довитљиви“ се успешно одвојо од тла Марса. После неколико померања претходно најављених термина, Наса је у 9.30 први пут у историји успела да одигне хеликоптер од тла Црвене планете.

Како је било предвиђено распоредом, историјско полетање хеликоптера „Довитљиви“ (Ingenuity) планирано за 9.30 по нашем времену успешно је изведено.

Наса је одложила лет само дан пре него што је првобитно заказано полетање требало да се догоди, померајући време на „не раније од 14. априла“.

Ни тај датум није био судбински за мали хеликоптер који је на Марс стигао заједно са ровером „Истрајност“, 18. фебруара ове године.

„Првобитни датум лета, 11. април, промењен је када су инжењери радили на претполетним проверама и решавању проблема са секвенцама команди“, наводи се у најновијој Насиној најави.

„Ровер 'Истрајност' пружаће подршку током лета, снимањем фотографија, прикупљањем података о спољашњој средини и хостовањем базне станице која хеликоптеру омогућава комуникацију са контролорима мисије на Земљи“, наводи Наса.

Иако су љубитељи истраживања свемира могли да прате „Истрајност“ уживо током неких делова мисије, не би требало очекивати да ће и „Довитљиви“ летети пред очима свих заинтересованих.

Потребно је време да ровер пошаље податке натраг на Земљу.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(уторак, 20. апр 2021, 15:45) - anonymous [нерегистровани]

@mlazni pogon

Na Marsu teško da možete da iskoristite letelicu sa mlaznim pogonom pošto je za rad mlaznog motora (odnosno sagorevanje goriva u njemu) potreban kiseonik, a to je baš gas koga nema previše na Marsu. Dakle, ne samo da bi takva letelica morala da nosi preteške rezerve tečnog goriva, nego bi morala da nosi i preteške rezerve kiseonika za sagorevanje, a to bi bilo potpuno nepraktično, neisplativo i veoma rizično. Zato svemirske letelice za pogon koriste struju koju dobijaju iz termoelektričnih ćelija (RTG) u kojima se plutonijum raspada i stvara toplotu koja se pomoću termoelektričnih parova pretvara u struju. Ni te RTG ćelije nisu previše praktične za maleni dron pošto su takođe teške. Najpraktičnije rešenje koje je i primenjeno na ovom dronu je punjenje pogonskih baterija pomoću superefikasnog i laganog solarnog panela (postavljen je iznad rotora). Dakle, u svemiru i na drugim planetama treba zaboraviti na mlazni pogon.

(уторак, 20. апр 2021, 14:11) - anonymous [нерегистровани]

Helikop

To je tako jednostavno . Amerikanski su u Helikopter ugradili Baterije koje se same pune , male nuklearne baterije .

(уторак, 20. апр 2021, 14:10) - anonymous [нерегистровани]

Re: Mlazni pogon i helikopter?

O stvarima za koje kažete da vam nisu poznate, gradite pretpostavke i donosite zaključke.
Toliko je lako na internetu dobiti informacije o Marsu ... i o svačemu što vam padne na pamet!
Pročitajte, naučite i nemojte se brukati neznanjem o stvarima, o kojima tako lako možete doznati sve!
Zazirete od interneta kao baba od crne mačke, a ipak se ne odvajate od jedan ili dva sajta koja jedino otvarate kao da su novine, a ne takođe ... internet.
Kad ga već plaćate - pa služite se internetom maksimalno. Postanite građanin sveta, informišite se svuda o svemu, komunicirajte sa svima ...
Izađite već jednom iz kaveza palanačke zatucanosti.

(уторак, 20. апр 2021, 12:34) - anonymous [нерегистровани]

mlazni pogon i helikopter?

Previse je spekulacija oko tog malog helikoptera...Hajde da letilica ima mlazni pogon,OK,ali "helikopter"???,zna se na kom principu leti helikopter,i pitanje je ima li mogucnosti za njegovo poletanje na Marsu.Neki kazu da Mars ima svoju atomsferu,niki kazu da je to jedva pa neka atmosfera,a neki kazu da je Mars uopste nema,i da je tamo vakuum ,ili bezvazdusni prostor. Ako je bezvazdusni prostor kako ce helikopter da poleti? Previse se stedi na tako bitnim informacijama...

(уторак, 20. апр 2021, 11:53) - anonymous [нерегистровани]

Додатни инфо

На Марсу има атмосфере.
Њена густина је само 1% густине атмосфере наше Земље али и то је ипак сасвим реална атмосфера.
Иако у много мањој мери него на нашем небу, на небу Марса постоје облаци, а повремено се јављају и ветрови.
Објашњено је да поменути хеликоптерчић (око 0,5 м му је висина) има знатно већу површину и брзину елиса у односу на своју тежину - него што је то код летилица на Земљи.
Гледао сам комплетне снимке тог лета, те их на свом компјутеру максимално успорио - нема ни један елеменат видео монтаже, све је у оригиналу.
Детаљно смо анализирали сваки "фрејм" тог снимка ...

(уторак, 20. апр 2021, 09:19) - Vladimir [нерегистровани]

Info

Ne znam da li su uspeli ili ne, ali želim da obavestim neke da na Marsu ima atmosfere. Na Marsu čovek ne može da diše jer kiseonika ima samo u tragovima, ali ima drugih gasova. I atmosfera je mnogo ređa, pa samim tim i atmosferski pritisak je mnogo manji, ali i gravitacija je slabija. Tako da, pošto se radi o vrlo lakoj letelici - dronu, teoretski je moguće da leti. Znači pitanje je samo da li je sve odlična kompjuterska animacija ili su stvarno uspeli. Ja bih voleo da su uspeli jer je to onda veliki uspeh za nauku i dalja istraživanja.

(уторак, 20. апр 2021, 00:43) - anonymous [нерегистровани]

@realno ili ne?

Atmosfera na Marsu jeste daleko ređa nego na Zemlji (oko 100 puta) ali ipak postoji (sastoji se najvećim delom od ugljen-dioksida) ali je i sila gravitacije koju treba savladati manja (38% Zemljine). Zato je ovaj dron posebno razvijen tako da ima rotore koji prave više obrataja u sekundi od helikoptera koji su predviđeni za letove u našoj atmosferi. Testovi koji su sprovedeni (možete da ih nađete na Internetu, dron se zove Ingenuity) pokazali su da bi za poletanje bilo potrebno da se njegove koaksijalno postavljene elise pokreću brzinom od 2400 obrataja u minuti (dron može da razvije i preko 2500 obrtaja u minuti). Poređenja radi, elise helikoptera na Zemlji pokreću se brzinom od oko 500 obrataja u minuti. Nadam se da sam pomogao.

(понедељак, 19. апр 2021, 18:58) - anonymous [нерегистровани]

realno ili ne?

Zamolio bih nekog stručnog da mi odgovori: Ako helikopter rotaciom elise koristi otpor vazduha i na taj način se uzdiže sta pravi otpor elisi na marsu ako je na marsu prazan prostor!?

(понедељак, 19. апр 2021, 17:41) - anonymous [нерегистровани]

Helikopter

Kako kad tamo nema vazduha svi znamo na kom principu radi helikopter. Opet NASINE IZMISLJOTINE!

(понедељак, 19. апр 2021, 14:50) - anonymous [нерегистровани]

Mnogo pametan

To isto misliš i za Ruse kada su poslali Sputnjik? Loša animacija?