Читај ми!

Ђус стигао у Холандију због кључних тестова за лет до Јупитера

Кључна фаза тестирања летелице Ђус почиње у свемирском симулатору у Холандији како би се летелица припремила за путовање и истраживање Јупитера и његових природних сателита.

Истраживач Јупитерових ледених месеца (Jupiter Icy Moons Explorer - Juice, тј. Ђус), летелица Европске агенције за истраживање свемира (Еса) ушла је у фазу развоја која садржи низ тестова кључних за правилно функционисање у тешким условима у свемиру, преноси Гардијан.

Након што је састављен у „Ербасовом“ центру за развој и производњу сателита и свемирских летелица у Немачкој, Ђус је пребачен у Есин Центар за свемирска истраживања и технологију (ESTEC) у Холандији, где се припрема за улазак у Велики свемирски симулатор.

Када летелица тешка 6,2 тоне буде у симулатору, ваздух ће се испумпати из коморе да би се имитирали услови вакуума у свемиру.

Тада ће Ђус бити излагамн ниским и високим температурама на какве се очекује да ће наилазити на свом путовању кроз Сунчев систем све до Јупитера, који је пет пута удаљенији од Сунца од Земље.

Предвиђено је да испитивања трају 31 дан. Након тога, Ђус ће бити пребачен у француски град Тулузу на последњу рунду тестова пре поласка ка свемирској луци у Куруу, у Француској Гвајани, одакле треба да буде лансиран.

Ако све буде текло по плану, на мисију ка Јупитеру летелицу ће, у јуну 2022. године, „понети“ ракета "Ariane 5".

По доласку на Јупитер 2029. године, Ђус ће започети опсежно истраживање планете и њених месеца: Европе, Ганимеда и Калиста како би се испитали услови неопходни за настањивост.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 14. мај 2021, 12:34) - anonymous [нерегистровани]

Rat i mir

Ljudi ne mogu da zive u miru na zemlji a isli bi na druge planete? Hahahaha