Читај ми!

Добро јутро, Колумбо! Викинзи у Северну Америку стигли у 11. веку

Викинзи су се населили у Северној Америци пре тачно хиљаду година, више векова пре него што је Кристифор Колумбо стигао у Америку, показују резултати нове студије.

Научници кажу да је нова техника датирања која анализира годове дрвећа пружила доказе да су викинзи основали насеобину у канадском Њуфаундленду 1021. године, јавља Би-Би-Си.

Одавно је познато да су Европљани стигли до Америке пре Колумбовог доласка у Нови свет 1492. године. Ово је, међутим, први пут да су истраживачи дали тачну годину.

Аутори студије објављене у часопису Природа (Nature), наводе да су анализирали годове три дрвета посечена за нордијско насеље Ланси Медоуз у Њуфаундленду, у Канади.

Користећи референтни сигнал атмосферског радиокарбона произведеног раније датираном соларном олујом, успели су да открију да је „тачна година када је дрво посечено“ – 1021. година.

Знало се да се таква соларна олуја – велика количина зрачења које је Сунце „послало“ ка Земљи – догодила 992. године, наводе научници.

То им је омогућило да одреде тачнији датум изградње насеља од претходних процена које су гласиле: око 1000. године наше ере.

„Довођење у везу ових комада дрвета са нордијским становништвом засновано је на детаљном истраживању које је претходно спровела организација Паркови Канаде“, наводи се у студији и истиче да постоје јасни докази да је узорковано дрво обрађивано металним алатима.

Додаје се да је насеље Ланси Медоуз било база из које се кретало у поход на друге локације, укључујући јужније регије.

Аутори кажу да ово откриће представља важну тачку за будућа истраживања последица првих трансатлантских активности, попут преноса знања и потенцијалне размене генетских информација и болести.

Археолошко налазиште Ланси Медоуз, на Унесковој је листи светске баштине и налази се на најсевернијем врху острва Њуфаундленд. Прво је и једино познато место које су основали викинзи у Северној Америци и најранији доказ европског насељавања у Новом свету.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(петак, 22. окт 2021, 15:13) - anonymous [нерегистровани]

Otkriće nečega

Nešto je otkriveno kada postane opšte poznato. Postojanje američkog kontinenta postalo je opšte poznato nakon Kolumbovih putovanja 1492. godine. Vikinzima niti je bilo poznato postojanje američkog kontinenta, niti su oni neka svoja plovidbena saznanja učinili poznatim bilo kome, a posebno ne opšte poznatim. Dakle Kolumbo je otkrio Ameriku, a ovakve priče su zabava za neke dokone "naučnike" koji nemaju pametnija posla.

(петак, 22. окт 2021, 14:33) - milojko [нерегистровани]

Re: turski moreplovac

To je neka bajka . Ne zna se šta i ko je gori .

(петак, 22. окт 2021, 11:51) - anonymous [нерегистровани]

Srpski okeanoplovac

Postoji jedna karta Srpskog okeanoplovca iz 12 veka sa kopletnom kartom severne i južne amerike.

(петак, 22. окт 2021, 10:08) - anonymous [нерегистровани]

Pa da

Pa nama su oduvek sve servirali englezi nemci talijani francusi i spanci , oni kolonizovali ceo svet a nama prodaju praznu slamu i zavadise citav balkan i ne samo zavadise i ruse ukrajince i ne staju , pa dokle vise .

(петак, 22. окт 2021, 08:06) - zoran [нерегистровани]

turski moreplovac

postoji i karta turskog moreplovca sa datumom pre kolumbovog otkrica a na kojoj se vidi kompletna istocna obala i severne i južne amerike...

(петак, 22. окт 2021, 07:15) - anonymous [нерегистровани]

Службена историја фалсификат и Лужички Срби?

Одличан текст! Објавите и нешто о Србима из Лужица (Западна Европа) народу који нестаје, а чије постојање доводи у питање теорију о насељавању Срба са Истока!

(петак, 22. окт 2021, 00:05) - anonymous [нерегистровани]

Ma kakvi Vikinzi, to su Severni Srbi

Samo što su se kumovi posvađali i eto problema

(четвртак, 21. окт 2021, 22:33) - anonymous [нерегистровани]

Istorija

Vec odavno se zna da tzv. istoriju treba menjati, tj. napisati novu i nepristrasnu prema bilo kome. Postoje podatci da se naseljavanje vrsilo jos mnogo pre ovog datuma . Nekada se na starim kartama koje se jos uvek mogu ponegde pronaci nalazi natpis India Superior za podrucje severne amerike i to znaci kada je Kolumbo kretao na put nije pogresio kada je receno da ide da trazi kraci pit za Indiju jer je to pisalo na kartama koje su koristili.
Postoji na History channel serija i zove se Mistery of Oak island gde je poprilicno otkriveno svasta u vezi ove tvrdnje jer se to ostrvo nalazi na obalama Nove scotie Kanada pa pogledajte

(четвртак, 21. окт 2021, 21:20) - anonymous [нерегистровани]

Džaba smo išli u školu

Kako je krenulo sve što se učilo nije tačno .
Sada tražim odštetu od prosvete jer su me učili lažnim stvarima.