Читај ми!

Сонда Војаџер 1 шаље мистериозне сигнале из свемира

Америчка свемирска агенција Наса лансирала је сонду „Војаџер 1“ 1977. године. Сонда је пре десетак година напустила наш Сунчев систем и сада, 45 година после лансирања, почела је на Земљу да шаље податке које научници не успевају да протумаче.

Из Насе је саопштено да сонда „Војаџер 1“ још увек исправно ради, али да приспели подаци из система за одређивање положаја (AACS) не одговарају смеру и оријентацији летелице, што наводи на закључак да изгледа није у стању да одреди своју локацију у свемиру.

Како преноси Биснис инсајдер, „Војаџер 1“ уредно шаље податке о свом околном међузвезданом окружењу, а антена летелице је усмерена у правцу Земље.

„Оваква мистерија није нешто необично у овој фази мисије 'Војаџер'. Обе летелице, 'Војаџер 1' и 'Војаџер 2', старе су скоро 45 година, што је далеко изнад предвиђеног рока њиховог трајања“, напомиње Сузан Дод, руководилац пројекта Војаџер у Насином Институту.

У саопштењу се наводи и да се „Војаџер 2“ понаша нормално, односно да шаље очекиване податке.

Сонда „Војаџер 1“ је напустила Сунчев систем и ушла у међузвездани простор 2012. године и од Земље је сада удаљена око 23 милијарде километара. Тако је постала летелица која је отишла у најудаљеније делове свемира до сада. 

Из Насе наводе да инжењери претпостављају да навигациони систем „Војаџера 1“ шаље насумично генерисане податке који не „показују оно што се у ствари догађа са летелицом“. Међутим, занимљиво је да је антена и даље у исправном положају, односно да прима и извршава наредбе које добија са земље и шаље их назад.

Научници су такође указали да проблем са навигационим системом није покренуо опцију „сигуран начин рада“ (engl. safe mode), током кога сонда обавља само кључне операције.

„Све док не схватимо шта се тачно догађа, не можемо да предвидимо да ли ће овај проблем утицати на то колико дуго ће летелица прикупљати и преносити научне податке“, наводе у Наси.

Сузан Дод и њен тим се надају да ће ускоро успети да открију зашто је сонда почела да шаље овако чудне податке и признаје да је ово велики изазов за њих.

С обзиром на удаљеност „Војаџера 1“, светлост сада путије 20 сати и 33 минута како би стигла до његове међузвездане локације, тако да узвратној поруци са сонде треба два дана да стигне до Насине лабораторије.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 24. мај 2022, 16:26) - anonymous [нерегистровани]

Ја мислим....

Треба неки амерички функционер да је посети и да види ко јој ствара проблеме.
Можда јој нестало плина, а нема ко да јој достави нафту...а?

(уторак, 24. мај 2022, 14:14) - anonymous [нерегистровани]

@

Najbolje joj poslati komandu da se što pre vrati kući.

(уторак, 24. мај 2022, 14:09) - anonymous [нерегистровани]

Bajke

aha... kako da ne, priče iz "svemira" za naivne.