Читај ми!

Бели патуљак преживео сопствену експлозију, на запрепашћење астронома

Астрономи су уочили белог патуљка који је неким чудом преживео сопствену термонуклеарну детонацију, што је пред њих поставило дилему како и зашто звезде стварају супернове.

У животу једне звезде налик Сунцу, бели патуљак је њена крајња тачка. Након што таква звезда набубри и постане црвени џин, а затим понестане горива потребног за реакције нуклеарне фузије, звезда избацује своје спољашње слојеве да би формирала планетарну маглину, или омотач дифузног гаса. Како се маглина шири и распршује, за собом оставља инертно језгро звезде, које се назива бели патуљк.

Бели патуљци су величине наше планете, али имају масу која је еквивалентна маси звезде. Као такви, они су густи објекти са гравитацијом која је довољно јака да повуче материјал из било које блиске звезде пратиоца. Када прикупи довољно материјала, бели патуљак експлодира у термонуклеарној детонацији која обично уништава звезду, што научници називају суперновом типа Ај-еј (Ia).

Или су бар тако мислили.

Године 2012, када су астрономи видели како супернова названа 2012З експлодира у спиралној галаксији НГЦ-1309, која је око 120 милиона светлосних година удаљена од Земље у сазвежђу Еридан, свемирски телескоп Хабл брзо је ступио на сцену. Хабл је снимио НГЦ-1309 много пута у годинама пре супернове, а астрономи су успели да идентификују систем звезда који је експлодирао, откривши да садржи белог патуљка који је грабио материјал са старе звезде богате хелијумом, можда црвеног џина.

Ово је био први пут да су научници успели да сниме прогенитора супернове типа Ај-еј. Ипак, изгледало је да нешто није у реду у подацима које је слао Хабл. Не само да су слике показале да је праотац некако преживео експлозију већ је бели патуљак, на неки начин, био још светлији него раније.

„Нико није очекивао да ће видети преживелу звезду која је још сјајнија“, наводи у извештају Кертис Мекали, астрофизичар из Опсерваторије Лас Камбрес са седиштем у Калифорнији. „То је била права загонетка.“

Астрономи су идентификовали оно за шта сумњају да су неуспеле супернове типа Ај-еј које за собом остављају остатке „зомби“ звезда – феномен који се назива супернове типа Ај-еј-икс. Једна од најзначајнијих таквих супернова била је СН-2008 икс, која је експлодирала у галаксији УГЦ-12682 удаљеној око 69 милиона светлосних година од Земље у сазвежђу Пегаза. Међутим, на основу слика снимљених пре и после супернове, астрономи су први пут потврдили да је експлодирајућа звезда преживела.

Мекали и његове колеге, након што су проучавали СН-2012З, имају делимичну теорију о томе шта се догодило. Истраживачи претпостављају да термонуклеарна експлозија није била довољно снажна да потпуно разнесе белог патуљка, и да је велики део крхотина пао назад на звезду. Научници очекују да ће се током времена звезда вратити у првобитно стање мировања.

Преживели бели патуљак можда сија светлије него раније због светлости из бројних извора, укључујући и сам светлећи везани остатак, звезду пратиоца загрејану шоком која је примила највећи удар експлозије и расути радиоактивни материјала који се распршио у свемир током експлозије.

Обично се светлост супернове типа Ај-еј покреће радиоактивним распадом изотопа кобалта-56 и кобалта-57 у материјалу који је изнет у свемир. (Изотопи су варијанте атома који имају исти број протона и електрона, али различит број неутрона.) Ови изотопи имају период полураспада од 77 односно 271 дан, тако да се након неколико година већина кобалта распада и светлост супернове драстично бледи.

Међутим, СН-2012З бледи много спорије, тако да ако је радиоактивни распад примарни извор светлости, то мора да буде изотоп са много дужим полуживотом. Мекалијев тим предлаже гвожђе-55, које има полуживот од 2,7 година.

Зашто је СН-2012З претрпео ову неуспелу супернову, уместо да се уништи у типичном типу Ај-еј, остаје мистерија.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(понедељак, 11. јул 2022, 08:01) - anonymous [нерегистровани]

Докона баба о уштипцима и...

...безвредно трућање за велике паре, уместо да се фокусирамо на лечење болесних, помагање сиромашних и гладних, мир у свету и спас планете и људског рода од (све бржег) пута у општу пропаст?

(субота, 09. јул 2022, 12:43) - Gamailo [нерегистровани]

Između Nauke i lažne Religije nema Razlike.

Ako se polazi od stava da je Svemir stvoren dolazi se do različitih daljih stavova nego ako se polazi od stava da je slučajno nastao.
Ako se polazi od stava da je stvoren onda kao što Planete formiraju Planetni sistem a zvezdana jata formiraju Galaktički Sistem .Onda i Galaktička jata moraju formirati neki Veliki Sistem sa centralnim telom oko koga kruže-
A ako se polazi od stava da je Svemir slučajno stvoren onda Galaksije proždiru jedna drugu zvezde eksplodiraju Kvazari su eksplozijama izbačeni iz Galksija a Planete u svom formiranju su se sudarale i uništavale jedna drugu
Što su sasvim suprotni zaključci jedni drugima.
Po pretpostavci da je Svemir stvoren on je planski stvoren a ako je stvoren slučajno u njemu vlada Haos.

(петак, 01. јул 2022, 18:17) - anonymous [нерегистровани]

@A pogresno razumevanje naucnika?

Ne pisu iz nikakvog pristrasnog ugla, pricaju sta zanju i sta su zakljucili posmatranjem. Porediti nauku i crkvu je besmisleno.

(петак, 01. јул 2022, 10:47) - anonymous [нерегистровани]

A pogresno razumevanje naucnika?

A sta cemo ako danasnji naucnici imaju potpuno pogresno tumacenje dogadjaja iz astronomije?
Pa zar nisu nasi doktori do Luja Pastera i "otkrica mikroorganizama" govorili razne budalastine?
Eto pisali su budalastine o crnim rupama,pa zasto ne bi pisali budalastine i o belim patuljcima...
Slicno je i crkva govorila da je zemlja ravna ploca koju nose 4 slona na ogromnoj kornjaci...,a sve vernik do vernika... Eto tako je manje vise i stanje u astronomiji...Potpuno nerazumevanje zakona stronomije jer gledaju iz pristrasnog ugla,pa zato i dobijaju takve komentare kakve dobijaju.

(четвртак, 30. јун 2022, 16:02) - anonymous [нерегистровани]

Ko je ovde lud

Zašto pojedinci koje ne interesuju ovakvi članci, ustvari čitaju ovakve članke i posle daju komentare kako ih ne interesuju ovakvi članci?

(четвртак, 30. јун 2022, 15:46) - Jovan [нерегистровани]

primetio sam

Ne znam zašto je tako, ali često viđam ovakve neduhovite sarkastične komentare na vesti iz nauke kojima se omalovažava svaki pokušaj razumevanja sveta oko nas, bilo u kosmičkim daljinama ili na atomskom nivou. Ima ljudi koje ovakve vesti interesuju ili fasciniraju i zbog njih vredi prenositi ih. Veoma je retrogradno zamišljati ljubitelje prirodnih nauka kao ljude bez duha, a sa druge strane su ovakvi "premudri" cinici koji u svemu vide propast čoveka i civilizacije. Imajte veru u čoveka i u nauku - jedno ne isključuje drugo.

(четвртак, 30. јун 2022, 15:28) - Gamailo [нерегистровани]

Mađioničarske obmane i budalaštine

Izmišljene eksplozije Zvezda i su u stvari centralna tela oko kojih se formiraju jata Zvezda. Zvezde koje formiraju jata kruže oko njh a oni kruže oko centralnog jezgra Galaksije.
Tako isto Galaksije koje formiraju Galaktička Jata kruže oko Kvazara dakle abrakadabra Zec nije zec već Mađioničarska iluzija.

(четвртак, 30. јун 2022, 12:48) - anonymous [нерегистровани]

E sad mi je mnogo lakše!

Taj patuljak mi je mnogo značio!
Ne samo meni - svima.
Sad ostaje još samo jedna sitnica:
Kako će preživeti patuljaci zvani "ljudi" na rođenoj planeti Zemlji, koju svim metodama pokušavaju da nateraju da eksplodira.