Карантин у Индији размакао облаке смога над Хималајима

После неколико деценија, планина Дауладар, део хималајског ланца у индијској држави Химачал Прадешу, поново је видљива из више од 200 километара удаљеног града Џаландар у суседној држави Панџаб. Облаци смога разишли су се захваљујући карантину уведеном због коронавируса.

Потпуна забрана изласка из куће током три недеље да би се спречило ширење коронавируса у Индији угрожава економију, али истовремено, природа поново оживљава управо захваљујући тим мерама, јавља портал Њуз 18.

Аутомобилски саобраћај и индустрија већ данима не избацују у атмосферу издувне гасове, а резултат тога је очигледан у очитавањима загађености ваздуха већ после недељу дана.

Неки од највидљивијих ефеката на природу, када је у питању град Џаландалар у индијској савезнох држави Панџаб, је чињеница да део Хималаја, то јест овог планинског ланца, може да се види упркос удаљености од око 230 километара.

То се, према речима становника Џаландалара, није десило више деценија, а неки процењују чак и од Другог светског рата. 

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 04. апр 2020, 21:23) - Dr noja [нерегистровани]

Dr noja

Kommentare da neobljavljute oni su namenjeni iskljucivo vama

(субота, 04. апр 2020, 20:54) - anonymous [нерегистровани]

O oblacima i ćudima

Iz tvog komentara mi nije mi potpuno jasno da li smatrate da avionu raspršuju aerosole ili ne. Ukoliko smatrate da to čine, onda si u pravu. Taj kontroverzni proces koji se danas uglavnom još uvek poriče ima zapravo više naziva. Važno je koristiti ispravnu terminologiju, poput solarni geoinžinjering, ili engleske termine solar radiation management i stratospheric aerosol injection jer se ovi termini ne mogu jednostavno poreći s obzirom da su u službenoj upotrebi u tkzv naučnim krugovima. U tom slučaju, umesto poricanja postajanja takvih programa, pribegava se izjavama kako oni zaista postoje ali kako su još uvek u eksperimentalnoj fazi ili se tek razmatraju. Međutim, istina je da su ti programi već decenijama u punoj fazi implementacije širom sveta. Ako se uporede tkzv vremenske prognoze za najgušće naseljene gradske oblasti širom sveta, primećuje se izuzetno visoka podudarnost u najavi vremena koja se uglavnom svodi na oblačno vreme sa padavinama. Posmatrano iz aviona, svetske metropole su gotovo konstantno prekrivene nepreglednim pokrivačem gustih oblaka, vrlo male propustljivosti sunčeve svetlosti. Razlog tome je sastav tih oblaka. Prirodan oblak nastaje usled čestica prašine. Veštački oblaci o kojima pišemo sastoje se od nanočestica raznovrsnog porekla i visoke električne provodljivosti. Ukratko, veštački stvoreni oblaci imaju svojstvo da reflektuju svetlost (obratite pažnju na večernje oblake gotovo fluorescentnih boja), dakle smanjuju količinu sunčeve svetlosti koja dopire do nas. Zbog povećane električne provodljivosti i naboja, primetno je da si munje i gromovi mnogo učestaliji i snažniji. Na kraju, takvim oblacima, ali i vazdušnim strujama, se može upravljati putem radio talasa izuzetno visokih frekvencija, što omogućuje njihovo zadržavanje ili "parkiranje" iznad određene oblasti. Eto malo nesvakidašnjih činjenica. Nekad se govorilo da je u znanju moć. Ne znam više da li to pravilo i danas važi.

(субота, 04. апр 2020, 19:46) - anonymous [нерегистровани]

Ako je cilj ovog Corona virusa bio da se pauzira zagađenje cele planete, onda OK

Naše nebo je tako prelepo bez ožiljaka od mlaznih aviona. Izgleda kao nekad kad sam bio dete. I neka mi niko ne kaže da se nebo zaprašuje iz aviona jer kako neko da objasni da se iznad Turske ne vide tragove, a iznad Srbije se vide i kako to da osamdesetih se kondezacija iza mlaznog aviona brisala odmah iza njega, a u današnje vreme ostaje višesatno.