Банде китова убица нападају чамце код обала Шпаније и Португалије

Од јула је забележено неколико напада на једрењаке и чамце од стране група орки код обала Шпаније и Португалије. Научници не знају како да објасне чудно понашање китова убица, али напади не јењавају.

Шпанска поморска спасилачка служба објавила је снимак новог овонедељног напада, на којем се види како група китова убица прати једрењак и удара у њега.

Слични напади забележени су и претходних пар месеци, посебно циљајући чамце и мање једрењаке од Гибралтарског мореуза на југу Иберијског полустрва па све до Галиције на шпанској северозападној обали.

Више људи повређено је током напада, а неким пловилима нанета је велика штета, од чега су по неке једрењаке чак морале да долазе спасилачке службе да их одшлепају.

Заглушујућа бука, онеспособљен мотор и уништено кормило

Викторија Морис сведочи о, како каже, оркестрираном нападу групе од девет орки које су окружиле и ударале у њен брод сат времена.

Њен 15 метара дугачак једрењак нападнут је у јулу, а током напада брод су окренули за 180 степени и онеспособили мотор, па су је после тога водене струје нанеле на пловну руту поред Гибралтарског мореуза где је спасилачку службу чекала сат и по.

„Бука је била застрашујућа. Ударали су кобилицу и страшан ехо је одзвањао. Мислила сам да ће да потопе брод. Толико су гласно комуницирали и звиждали да смо морали да се довикујемо“, рекла је после напада Викторија Морис.

Њен брод је одшлепан, а штета је укључивала уништено кормило и отиске зуба по трупу брода. Још три брода су у кратком размаку претрпела сличне нападе и морала да буду одшлепана.

Научници збуњени

Други морнар, 31-годишњи Алфонсо Гомез-Хордана Мартин, испричао је о свом сличном искуству недељу дана раније, када је група од четири орке нападала његов 12 метара дугачак брод сат времена, умало дислоцирала раме кормилару и окренула јахту за 120 степени.

„Знам ове орке од када су биле младунчад. Знам њихове животне приче. Никада раније нисам видео или чуо за нападе“, рекао је морски биолог Рокио Еспада са Универзитета у Севиљи.

Велики поморски саобраћај дуж Иберијске обале и интензивно рибарство у подручју можда су изазвали додатан стрес на животиње, које су познате по својим радозналим сусретима са људима.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(среда, 27. окт 2021, 14:39) - anonymous [нерегистровани]

Neka

Živela " BANDA" .

(среда, 27. окт 2021, 14:11) - anonymous [нерегистровани]

Kit

I masakriraju velike bele ajkule.

(четвртак, 17. сеп 2020, 17:41) - Gordana [нерегистровани]

Kitovi

Ja sam na strani kitova,oni su deo prirode,covek nije ,to je dokazao jer je unistava .

(среда, 16. сеп 2020, 12:24) - Cipiripi [нерегистровани]

Ljudi su čudo?

Da nisu progutali koji izgubljeni paket za Eropu..

(среда, 16. сеп 2020, 09:01) - Маторац [нерегистровани]

Сећање

Слажем се са овим: Priznajem...
Ja sam na strani Kitova . Верујем да нисам једини.

(среда, 16. сеп 2020, 07:11) - anonymous [нерегистровани]

?

Па ко су бандити у овој ситуацији? Ко су уљези? А ко су староседеоци?

(среда, 16. сеп 2020, 07:01) - Ivan Zgrozeni [нерегистровани]

Nije kit ubica

nego delfin ubica kitova. Orka je delfin a ne kit, sposoboan da ubija kitove.

(уторак, 15. сеп 2020, 21:12) - anonymous [нерегистровани]

Rusi

Trenirali ih Rusi.

(уторак, 15. сеп 2020, 19:48) - anonymous [нерегистровани]

Priznajem...

Ja sam na strani Kitova .