„Мими травар“ тврди да природа има лек за све

Ртањ, Сврљишке планине и Тупижница су планине надалеко чувене по лековитом биљу. Травари кажу да је чај са ових планина најздравији. Породица Симовић из Зајечара скоро четрдесет година другује са природом и поштује њене дарове.

Милорад Симовић из Зајечара преко двадесет година обилази ливаде и планине Источне Србије тражећи лековито биље, које помаже оболелима од различитих болести. Каже да природа има лек за све, а да он наставља породичну традицију која је настала из нужде.

„У мојој породици траје око 40 година када је мој отац први пут кренуо, значи, у потрази за излечење његовог сина, мога брата, и од тада је кренула породична традиција. Данас се исто бавимо траварством, ја сам то наставио, мој отац је мени у аманет то оставио ја се тим бавим што се каже од малих ногу, у тинејџерске дане и надам се да ћу наставити до краја свог живота“, каже Симовић.

У својој викендици изнад Зајечара Милорад користи стари, ручно направљен, чекићер, који најбоље меље сасушене биљке.

„Апелујем на људе, људи подржавам и медицину, подржавам све, држите се биља. И само још нешто бих рекао, цитирам речи мога покојнога оца – немојте узимати више од пет грама биља у организму дневно“, упозорава „Мими травар“.

Прах од самлевеног лековитог биља које „Мими травар“, како га сви у Зајечару зову, пажљиво пакује у кесице. Каже да не лечи пацијенте, већ само прави мелеме како би људима било боље.

број коментара 0 Пошаљи коментар