Како је Пијаниста „насликао“ портрет Мемедовића који је одушевио и Ђоковића

Да би очистио реку Саву, бацио је у њу 4.000 пластичних флаша да би скренуо пажњу на угроженост река у Србији. Идеју је пронашао у уметности јер ће она, како каже, спасити свет. Захваљујући мозаику од флаша, познати љубитељ природе, водитељ Јован Мемедовић, добио је свој портрет у води, а читава акција привукла је пажњу и Новака Ђоковића.

„Иза нас је дуго лето које сам провео на мени омиљеној Сави. Невероватно је колико сам ђубрета видео да плута и никада ми није јасно како неко може само да баци ђубре у реку. Одлучио сам да урадим колико могу, па сам док сам био чамцу сакупљао сваку флашу на коју сам наишао“, каже архитекта и улични уметник Андреј Јосифовски.

Онда му је пало на памет да искористи те флаше и скрене пажњу на важност одговорног понашања и заштите природе. Како боље то учинити него од њих направити портрет Јована Мемедовића, аутора емисије Сасвим природно.

Прво је, како каже, ступио у контакт с Мемедовићем да га пита да ли је у реду да његов лик искористи, што је популарни водитељ са радошћу прихватио.

Чим је добио зелено светло, уметник познат и као Пијаниста кренуо је да плете више од 4.000 флаша у мрежу како би из птичје перспективе добио портрет Мемедовића. Испоставило се да плетење портрета није баш лаган посао, па је морао да позове пријатеље у помоћ.

Када је коначно своју креацију представио, она је наишла на фантастичне реакције, а похвала је стигла и од Новака Ђоковића.

„Сјајна енергија се створила око тога и то је доказ да уметност може да покрене људе. Ако људи тако реагују, значи да су гладни те културе и да им то недостаје. Нажалост, у такве ствари се овде не улаже новац, а ово је плод појединца. Чини се да култура овде није важна, а она је основно обележје једног цивилизованог друштва“, истиче Јосифовски.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(петак, 02. окт 2020, 18:07) - anonymous [нерегистровани]

Super

Ovo je super. Da imamo vise ovakvih divnih ljudi gde bi nam bio kraj. Samo napred!!!!

(петак, 02. окт 2020, 17:03) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

Dete Makedonce,bravo alal ti vere svaka cast samo tako da probudis svest kod ljude ,a Jovan je Jovan one and only imamo istu pasiju priroda POZDRAV od Skopje

(петак, 02. окт 2020, 16:51) - anonymous [нерегистровани]

Svaka cast

Svaka cast za ideju, realizaciju i nastojanje da se ljudima skrene paznja na znacaj ocuvanja prirode.

(петак, 02. окт 2020, 16:40) - anonymous [нерегистровани]

zivotna sredina

bravo majstore!