Читај ми!

Шер може да одахне, слон Каван се сели у Камбоџу

Познат као најусамљенији слон на свету, који се налази у малом ограђеном простору у пакистанском зоолошком врту, напокон одлази у нови живот који га чека у Камбоџи.

Уз музику, посластице и балоне, пријатељи јединог азијског слона у Пакистану приредили су опроштајну забаву уочи његовог пресељења из Исламабада након вишегодишње кампање активиста за заштиту животиња.

 

Стање слона Кавана, који има 35 година, наишло је на међународну осуду првенствено због лоших услова зоолошког врта „Маргхазар".

Наиме, услови у зоолошком врту су толико лоши, да је још у мају донета одлука да се све животиње преместе на друге локације. Одлуком пакистанског Вишег суда, Зоо врт треба да буде затворен.

„Каван ће бити пребачен у уточиште за дивље животиње у Камбоџи у недељу", рекао је Салем Шајих, портпарол пакистанског министарства за климатске промене.

Следе посебне припреме и јача ветеринарска нега како би слон најпре био спреман на услове током пута.

Медицински прегледи у септембру показали су да су му нокти испуцали и урасли, очигледно због година живота у непрописном ограђеном простору са подлогом која му је оштетила доњи део ногу. 

Љубитељи животиња у Исламабаду опростили су се од слона, наступима локалних бендова и посебним слављем.

„Желимо му срећну пензију", рекла је Марион Ломбард, испред "Four Paws International", групе за заштиту животиња која је предводила акцију пресељења.

Зоолошки врт Маргхазар у Исламабаду, у којем Каван живи деценијама откако је стигао са Шри Ланке, био је, поводом испраћаја, украшен балонима и транспарентима којима се животињи жели добро.

О Кавановим недаћама чула је и поп икона Шер, која се јавно залагала за пресељење слона и одлуку о његовом пресељењу назвала једним од „најважнијих тренутака" у животу.

Званичници зоолошког вртова су у прошлости негирали да је Каван држан у лошим условима или у ланцима, тврдећи да је узрок његовог лошег стања туга за партнерком, која је угинула 2012. године.

број коментара 0 Пошаљи коментар