Читај ми!

Слон Каван допутовао у Камбоџу, и наравно, тестиран је на корону пре уласка у авион

Каван, који је добио надимак „најусамљенији слон на свету” након што је годинама сам чамио у пакистанском зоолошком врту, дочекан је данас у Камбоџи скандирањем будистичких монаха, а затим је послат на пут у резерват за животиње.

Као и други путници у ово доба, Каван је морао да се тестира на ковид 19 пре авионског лета. 

Након укрцавања, Каван је за време седмочасовног путовања добио и 200 килограма „грицкалица", преноси АП.

Наводи се да слон није био под стресом током лета, јео је храну, па чак и мало спавао стојећи у свом кавезу, рекао је Амир Халил, ветеринар који га је пратио на лету и који сарађује са „Фор поз интернешенл" (Четири шапе), групом за спасавање животиња са седиштем у Бечу која је организовала читаву акцију.

Каван, поклон Шри Ланке Пакистану 1985. године, живео је у зоолошком врту у Исламабаду са својом партнерком Сахели, која је угинула 2012. године.

Зоолошки врт је запао у тешка времена, а услови су постали толико лоши да је суд у пакистанској престоници наложио затварање врта у августу.

Стање мужјака азијског слона привукло је светску пажњу, укључујући и интересовање америчке певачице и глумице Шер, која је била укључена у његово спасавање и боравила у Камбоџи због доласка Кавана. 

Према наводима из „Фор поз интернешенл", врло је мало одраслих слонова икада премештено авионом, па су припреме биле мукотрпне.

Ветеринари и стручњаци за слонове провели су три месеца у Исламабаду, тренирајући Кавана три пута дневно како да безбедно и без стреса уђе и изађе у његов четворотони кавез, који укључује систем који може да прими до 200 литара урина.

Такође, слон је имао прекомерну тежину због неприкладне исхране од око 250 килограма шећерне трске сваког дана. Уз Халилову помоћ, Каван је у последња три месеца изгубио 1.000 килограма.

Када се буде навикао на контролисано окружење, Каван ће бити пуштен у уточиште за дивље животиње на северу Камбоџе, где око 600 азијских слонова живи у миру и спокоју, кажу локални званичници.

број коментара 0 Пошаљи коментар