Читај ми!

Ромео и Јулија, нови становници зоо-врта – уговорени мајмунски брак

Било је неизвесно до последњег момента. Он је стигао из Чешке, она из Немачке. Нашли су се на Дорћолу, а састанак наслепо завршио се чешкањем и ћућорењем. Ромео и Јулија су нови становници београдског зоолошког врта.

Уговорени бракови за људе су давна прошлост, али за мајмуне важе стара правила. На сву срећу љубав се родила на први поглед.

„Идеја је настала у разговорима са нашим колегама који раде у другим зоо-вртовима. Требало је да спојимо распарени пар мајмуна. Мужјак је био у једном зоо-врту, а женка у другом, али није било услова за њихов боравак, па смо се понудили као испомоћ за ове животиње које су врло дружељубиве и навикнуте на људе", рекао је директор зоолошког врта Србољуб Алексић.

Београдски зоолошки врт по први пут има ову врсту мајмуна, који су другачији од осталих по много чему.

„То је деликатна игра, пуна невербалне комуникације. Цела та позиција мужјака који покушава да се постави на вишу позицију да доминира тереном, а онда и стечено поверење према женки, где он њој окреће леђа. И женка је била заинтересована за њега. То је игра лице у лице, што указује на то, да мајмуни покушавају да остваре лепу везу и заједницу", објашњава биолог Кристијан Ивари.

Додаје да је тим колега који су ову сцену припремали дуго и даноноћно радио са мајмунским паром, јер се водило рачуна да се спонтано упознају, до тренутка док нисмо проценили да је безбедно пустити их заједно.

Она је из Немачке, он из Чешке. Нису случајно изабрани баш њих двоје. Одавно није било беба мајмуна у зоолошком врту. Можда ће посебни услови који подсећају на њихово природно окружење донети принове.

„То су мајмуни старог света, из Африке, који живе у мочварним шумским областима, у крошњи. Због тога им је и потребно да имају ове силне пењалице, да могу да испоље сво своје природно понашање", истакао је биолог.

Пореклом су из Централне Африке. Да би опстали, потребни су им крошња, биљке и љубав.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 04. мар 2021, 14:34) - EAZA kandidat [нерегистровани]

prirodno okruženje

Pa valjda treba da im se obezbedi što prirodnije okruženje. Posadite prave biljke barem u spoljni ispust....nešto što im neće škoditi naravno. Ovako će im biti kao i svima nama u BG...beton, beton i samo beton. Uradite i nešto konkretno za nesrećne šimpanze i orangutane u zoo vrtu što pre....ono je bolno gledati