Читај ми!

Нова врста птице у Србији, степски вивак први пут виђен код Ниша

У петак 9. априла 2021, на влажним ливадама код нишког села Бубањ, пронађена је нова врста птице у Србији. Млади орнитолог Слободан Марковић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије посматрао је и снимио изузетно ретког степског вивка који је ту залутао током пролећне сеобе.

„Имао сам срећу да обилазећи свој омиљени локалитет у околини Ниша пронађем неочекиваног госта. Међу бројним спрудницима и вивцима који су се ужурбано хранили на влажним ливадама пажњу ми је привукла птица коју нисам раније сретао, па сам се латио фото-апарата и снимио је на тлу и у лету. Мојој срећи није било краја када су ми колеге потврдиле да сам пронашао нову врсту за фауну Србије“, поносно каже Слободан Марковић.

Степски вивак (Vanellus gregarius) је критично угрожена врста која деценијама страда због изловљавања на сеоби и зимовању. Целокупна светска популација ове птице броји мање од 11.200 одраслих јединки.

Гнезде се на непрегледним травним стаништима у Русији и Казахстану, а селе се преко средње Азије до зимовалишта у Израелу, Сирији, Еритреји, Судану и северозападној Индији. Изузетно ретко се срећу у Европи и то углавом у јатима са другим врстама птица.

У последње две године орнитолози су пронашли још четири врсте птица које су по први пут забележене у Србији. Тако је на језеру Русанда код Зрењанина у септембру 2019. откривена тробојна лисконога (Steganopus tricolor), птица пореклом из Северне Америке.

У јануару 2020. на Дунаву недалеко од Новог Сада посматран је жутокљуни морски гњурац (Gavia adamsii) који је вероватно долетео из далеких тундри северне Азије или Северне Америке. На језеру код села Карајукића Бунари на Пештери у јуну 2020. боравио је азијски златни вивак (Pluvalis fulva) пореклом из тундри источне Азије или Аљаске.

Почетком октобра 2020. јавност је обрадовало откриће сибирске плаворепке (Tarsiger cyanurus) у Националном парку „Тара“. Ова малена птица певачица гнезди се на северу Европе и Азије.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(недеља, 11. апр 2021, 14:46) - anonymous [нерегистровани]

Prelep

Prelep

(недеља, 11. апр 2021, 11:50) - anonymous [нерегистровани]

Likvidacija prirode

Koliko je samo ovakvih ptica likvidirano investicionom sečom šuma...

(субота, 10. апр 2021, 13:14) - Sasa Niš [нерегистровани]

Svaka časta

Napokon, jedna dobra i lepa i naučna vest.
Fenomenalno!

(субота, 10. апр 2021, 11:32) - anonymous Milan [нерегистровани]

Zahvaljujući

Zahvaljujući vakcini i ptice nam dolaze iz svih delova sveta.
Ovo je naravno vrlo lepa vest i nadam se da će se ekološko stanje još više poboljšati u Srbiji i da još više ugroženih životinjskih vrsta postane veća populacija.