Читај ми!

И медведица Милунка добила огрлицу којом ће одавати своје тајне

Медведу Зорану са Таре и Бори са Јадовника, које тренутно прате, придружила се и медведица Милунка, прва са Златибора, која ће Тиму за праћење медведа са Биолошког факултета слати сигнале о кретању преко сателитске огрлице. Стављена јој је ноћас у шумама Јабланице, уз помоћ стручњака ЈП Србијашуме, златиборског Парка природе и чајетинског Ловачког удружења.

У последња два месеца три медведа су примећена на хранилишту у Јабланици, чак и Бора са Јадовника, али је најредовнија била Милунка, стара око пет година, безболно ухваћена у замку, а по маркирању пуштена у природу.

Женка се пробудила после четрдесетак минута у анестезији. Док је спавала, узети су узорци крви и длаке за биохемијске и генетичке анализе.

„То је женка тешка 100 килограма и веома нам је значајно што смо напокон почели и на Златибору да маркирамо како бисмо могли да пратимо конективност станишта различитих на Тари, Златибору и Јадовнику, да видимо како се медведи крећу, сада мало на ширем простору Западне Србије“, објаснио је професор доктор Душко Ћирковић са Биолошког факултета у Београду.

Евидентно је на Златибору повећање бројности медведа, који су строго заштићена врста и њихов лов је забрањен.

„Ми смо пратили у задњих пет година и наше камере су забележиле у свим селима чајетинске општине, на целој територији нашег ловишта, али овде у делу Јабланице, Доброселице и Семегњева највише“, наводи Милун Меловић из Ловачког удружења „Златибор“ из Чајетине.

Праћење медведа преко сателитске огрлице од користи је за науку, али и за житеље планинских села.

„Самим тим, када будемо знали куда се они крећу, ми ћемо на тим локацијама куда се они крећу постављати нова хранилишта, тако да системом хранилишта ми ћемо спречавати веће штете код локалног становништва“, каже Александар Миловановић из ЈП Србијашуме, Шумског газдинства „Ужице“.

Златиборци су обезбедили огрлицу за још једног мрког медведа; тренутно их је маркирано троје у Србији, на Златибору, на Тари и на Јадовнику, са ког сигнале шаље и вучица Ванда са огрлице, стављене јој прошле јесени.

број коментара 0 Пошаљи коментар