Читај ми!

Пао договор САД и Кине, борба против климатских промена приоритет

САД и Кина посвећене су сарадњи по питању борбе против климатских промена, навеле су две водеће економске силе у заједничком саопштењу, након јучерашње посете Џона Керија Шангају.

Специјални амерички изасланик за климатске промене Џон Кери и његов кинески колега Си Женхуа поручили су да су САД и Кина посвећене међусобној и сарадњи са другим земљама како би се избориле против климатских промена – питања са којим се свет мора што пре ухватити укоштац. 

Бивши амерички шеф дипломатије први је званичник администрације Џозефа Бајдена који је посетио Кину, што је схваћено и као својеврсни сигнал да би две земље могле да сарађују на том и потенцијалним другим глобалним проблемима, упркос великим тензијама између Вашингтона и Пекинга.

Састанак је одржан у тренутку када се светски лидери припремају за виртуелни самит о климатским променама, на иницијативу Бајдена који жели да прогура нове мере како би се смањиле емисије штетних гасова.

Амерички председник позвао је четрдесет светских лидера, укључујући и Си Ђинпинга, да учествују на дводневном самиту од петка 22. априла.

Јучерашњи састанак изасланика закључио је да обе земље жељно ишчекују самит, али није прецизирано да ли ће Си присуствовати.

„Надамо се да ће учествовати. Наравно, свака земља мора за себе да одлучи. Не терамо никога, само желимо да сарађујемо“, рекао је Кери, који се сада налази у Јужној Кореји.

Кина тренутно сагорева око половину светског угља, навео је Кери, додајући да је о томе много разговарао са званичницима те земље у Шангају.

„Не упирем прстом у било кога. И ми смо зависили много од угља, друге земље такође, али је Кина тренутно највећи потрошач угља. Пошто је толико велика земља и јака економија, она мора да направи потез“, истакао је Кери.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 18. апр 2021, 14:56) - Dejan [нерегистровани]

/

na zapadu nista novo - obican communiqe!