Читај ми!

Заврни рукаве за чистију Србију

Трећа акција масовног чишћења смећа широм Србије коју организује „Еко стража“ одржава се под називом „Заврни рукаве“. Отпад ће се чистити на око 50 локација од Кикинде до Врања, чиме ће ово бити највећа акција до сада. Циљ није да се само почисти ђубре него да се утиче на институције да регулишу проблем управљања отпадом и казне кривце. Истовремено траје акција чишћења дивљих депонија које су покренуле неке београдске општине.

Све је више грађана којима смета градска нечистоћа и загађеност окружења у коме живе и који су, због тога, спремни да ураде нешто да би се ти проблеми решили. „Заврни рукаве“ је једна од акција масовног чишћења по Србији која се спроводи оквирно сваке четири недеље.

Грађани Београда, али и многих градова у Србији могу и 25. априла да заврну рукаве и прикључе се акцији, која ће се одвијати на 14 различитих локација у исто време. Свако место имаће свог домаћина, а окупљања почињу у 10 сати.

Бојан Симишић из „Еко страже“ наводи да ће локације имати другачије проблеме: „Негде ће бити речно приобаље у питању, а негде ће бити парк. Циљ је да се покупи што више смећа  за одређени период. Имаћемо организоване рукавице, маске, држаћемо дистанцу, епидемиолошке мере ћемо да поштујемо“.

Ово је трећа акција у оквиру кампање коју организује „Еко стража“. Прошлог викенда, око 500 вредних Београђана заврнуло је своје рукаве и у главном граду очистило неколико пунктова на Цераку, у Земуну, Раковици и Карабурми.

Пређимо са речи на дела 

Сакупљено је око 1.000 џакова смећа из корита мањих река и притока, паркова и са улица. Жеља иницијатора кампање је да скрену пажњу институцијама на овај проблем, да се акција омасови и да се пређе са речи на дела.

„Циљ јесте, наравно, да се покупи смеће, али и да скренемо пажњу на стварно велики проблем који имамо са ђубретом. Ми смо природњаци, стално путујемо по Србији, речна корита су пуна пластичних кеса, дивље депоније су на све стране, тако да ћемо ми за викенд само покупити један мали део смећа, али желимо да скренемо пажњу на тај проблем и да мора систематски да се реши“, објаснио је Симишић.

У чишћењу града учествују и београдске општине које у сарадњи са ЈКП Градска чистоћа и грађанима уклањају ђубре са зелене површине и из околине река.

Три проблематичне локације у Земуну 

У недавној акцији, Општина Земун очистила је приобаље и уклонила траву и коров у улицама које воде до симбола ове општине.

„Првенствено нам је акција на старо градско језгро Земуна – Замунски кеј, Гардош, централне земунске улице. Имамо три проблематичне локације – једна је уз ауто-пут у близини ковид-болнице, друга је огромна депонија која је настала изградњом батајничке петље, али и пруге која се ради кроз Земун и трећа локација је широки пут у Батајници. То су баш велике депоније и већ смо отпочели неке разговоре да покушамо да решимо и те проблеме“, нагласио је Гаврило Ковачевић, председник Општине Земун.

У неким филмовима, боце које плутају по површинама река носиле су љубавне или најчешће поруке изгубљених морепловаца, али је порука данашњих гомила пластичних флаша, насуканих на обалама река и језера савим другачија.

Све већи број грађана тумачи то као упозорење и позив у помоћ природе да се ослободи нагомиланог смећа, у чему јој треба помоћи.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 21. апр 2021, 22:28) - E to je tuzno [нерегистровани]

Stop primitivizmu

E pa za to smece cete morati vi Beogradjani da se pobrinete. Ne pravimo vam ga mi, ljudi iz unutrasnjosti. I nije Srbija Beograd, shvatite to vec jednom. Ova akcija je na nivou cele Republike. A Beograd, iako oronuo I prljav, I dalje je kud I kamo bolji od ostatka Srbije.

(среда, 21. апр 2021, 21:37) - anonymous [нерегистровани]

Смеће у Београду и околини

Шта ћемо са смећем по улицама у Београду и околини?