Читај ми!

Успаван кит који је залутао у Темзу

Мали кит који је ослобођен након што се насукао у Темзи лутао је данас реком која протиче кроз британску престоницу. Животиња, дуга између три и четири метра, поново се заглавила и ветеринари су проценили да је најбоље да буде успавана.

Видео-снимци који су преплавили интернет приказују како младог кита водом из црева полива човек за којег се верује да је запослен у Лондонској луци, пише Гардијан.

Истовремено ветеринар је прегледао животињу која је доста извиривала из воде.

Неколико екипа – спасилачка, речна, ватрогасна, као и британска служба за очување морског живота бориле су се да кита врате у дубљу воду до један сат после поноћи.

Глен Николаидис из лондонске ватрогасне бригаде рекао је за Би-Би-Си да је кит потом премештен на место да би стручњаци проценили да ли због повреда и општег стања може да буде пуштен назад у воду.

Млади кит дуг између три и четир метра наставио је путовање Темзом и грађани су га поново спазили данас око 10.20, код Тедингтонске бродске преводнице како се враћа ка Ричмонду где је ноћас спасен.

Овај велики водени сисар виђен је током дана поново на различитим локацијама дуж реке. Спасилачке службе биле су у приприправности за случај се животиња поново насуче, што се и десило. Ветеринари су потом закључили да се здравствено стање кита рапидно погоршава и да је најбоље да буде успаван. 

Китови минке (Balaenoptera acutorostrata) нарасту до дужине око 10 метара, што значи да је овај који је залутао у Темзу био изузетно млад.

Станиште им је широм северног Атлантика и Тихог океана. Њихов радијус кретања протеже се од ивице леда на Арктику током лета, до надомак екватора током зиме. У Темзи не би требало да буду уопште. 

број коментара 8 Пошаљи коментар
(уторак, 11. мај 2021, 13:05) - Lucky [нерегистровани]

Licemjerni Zapad

Kad "uspavaju" čovjeka onda je to izvršenje smrtne kazne a kad ubiju kita onda je to "uspavljivanje". To prokleto ubijanje životinja treba biti odobreno samo u situacijama kad obole od zloćudne bolesti i kad teško pate a i to samo uz odobrenje komisije iz različitih veterinarskih ustanova i još bih dodao pravnika ili policajca koji je istaknuti ljubitelj životinja. Takođe još samo ako su zgažene u saobraćajnoj nesreći pa kad nema teorije da će preživjeti. Svako gaženje životinje u saobraćaju bih takodje dobro kaznio pa da puni budzet za zaštitu životinja.

(уторак, 11. мај 2021, 09:58) - anonymous [нерегистровани]

Pilule za lilule

Valjda ubijen (usmrcen). Ko spava taj se i probudi. Ovaj nece sigurno.

(уторак, 11. мај 2021, 09:51) - anonymous [нерегистровани]

ako je uspavan

neznaci da je ubijen vec samo uspavan dabi se neometano prebacio do otvorenog mora jer sta zna zivotinja ona obicno po instiktu pliva uzvodno i katastrofa je neizbezna.

(уторак, 11. мај 2021, 05:59) - Владимир [нерегистровани]

?

Зашто су га убили?!
Врли нови свет...

(уторак, 11. мај 2021, 04:33) - Srđan [нерегистровани]

Mogli su da ga spasu ali im je to bilo skuplje nego da ga ubiju

Mogli su da ga spasu, da su hteli, ali je to verovatno bilo skuplje nego da ga uspabvaju (ubiju), a u kapitalizmu svakom, novac je najveća vrednost, a sve drugo j pod tačkom broj 10.

(уторак, 11. мај 2021, 01:14) - anonymous [нерегистровани]

Loša vest

Veoma loša vest za Prirodu

(понедељак, 10. мај 2021, 23:34) - bata [нерегистровани]

tako to oni rade

oni veoma vole razna uspavljivanja, uskoro će na celom zapadu dozvoliti eutanaziju nad ljudima.

(понедељак, 10. мај 2021, 23:09) - anonymous [нерегистровани]

Енглеска

Дезоријентисан и онемоћао тражио је помоћ
Добио је "успављивање"
Уместо да су га пребацили далеко од обале на отоврено море