Читај ми!

Научници новооткривену жабу назвали Лед цепелин

Истраживачи су у магловитим планинама еквадорских Анда открили нову врсту копнене жабе и назвали је по познатој британској рок групи „Лед цепелин“.

Pristimantis ledzeppelin, или у преводу, кишну жабу Лед цепелин, пронашли су биолози Давид Брито-Запата и Каролина Рејес-Пуг у Кордиљерима дел Кондор који се простиру на југоистоку Еквадора и североисточном Перуу.

Мала жаба, бакреноцрвених очију, прошарана жутим, смеђим, црним и наранџастим пегама, припада роду Пристимантис који је врло разноврстан. Род обухвата 569 познатих врста – од којих је у последње две године 28 откривено и описано у Еквадору.

Ново откриће објављено је у часопису Neotropical Biodiversity и на веб-страници Националног института за биодиверзитет еквадорске владе.

Брито-Запата и Рајес-Пуг рекли су да су сви примерци пронађени „на листовима жбуња које окружује потоке унутар густе шуме“, на простору између 1,7 и три метра изнад воде. Мужјаци ове врсте нарасту на око 2,4 центиметра, док је једна одрасла женка била дуга 3,6 центиметара.

„Назвали смо је тако у част 'Лед цепелина' и њихове изванредне музике“, објашњавју биолози. „'Лед цепелин' је био британски рок састав основан у Лондону 1968. године, један од најутицајнијих бендова током седамдесетих, и родоначелник хард рока и хеви метала“.

Биолози упозоравају и да је Пристимантис ледцепелин угрожена врста јер је биодиверзитету његовог станишта прети све већи развој пољопривредне производењ, сеча шума, експлоатација руда, болести и климатске промене.

Додају и да је врло мала вероватноћа да ће се ова врста преселити на неко друго станиште и да ће јој бити потребна заштита.

„С обзиром на то да Кордиљери дел Кондор обилују разноврсним ендемским врстама, ове новооткривене врсте бораве само на овом ограниченом подручју, те је зато веома важно уважити дугорочне програме заштите ових кичмењака“, наглашавају истраживачи.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 19. јун 2021, 16:05) - Taurus [нерегистровани]

.svašta

Svakakve gluposti danas mogu da se pročitaju. Nisu mogli da je nazovu po nekom isturenom naučniku, biologu, nego je nazvaše "kišna žaba olovni cepelin". Komično i glupavo.