Читај ми!

У Сиднеју и какадуи умеју да отварају канте за смеће

Умеће отварања канти за ђубре међу популацијом какадуа проширила се на 44 насеља аустралијског града Сиднеја за само две године. „Новајлије“ гледају шта искусне колеге раде са поклопцем канте и „преписују“.

Бели какадуи са жутом крестом (Cacatua galerita) уче једни од других да отварају канте за смеће како би пронашли храну, а вешто уклањање поклопца са канте брзо се проширило целим градом, показало је истраживање спроведено у Сиднеју, пише британски Гардијан.

Уз помоћ локалног становништва, аустралијски и немачки еколози документовали су процес учења код какадуа при савладавању роњења по канти за смеће.

Забележене су разне социјалне интеракције, као и чињеница да је последњих година понашање приметно широм Сиднеја.

Истраживачи су позвали становнике Аустралије да пријаве када виде какадуа који отвара канту за смеће.

Пре 2018. године, какадуи који претурају по канти за смеће примећени су у само три приградска насеља Сиднеја и 68 километара удаљеног града Волонгонга. 

Могућност отварања канти проширила до краја 2019. године, а забележена су виђења у 44 насеља.

Интелигентни, спремни да уче од других 

Др Барбара Кламп са немачког Института „Макс Планк“ за понашање животиња, која је била један од водећих аутора студије, рекла је да се понашање брже ширило на суседна подручја него на удаљена предграђа, што указује на то да какадуи уче посматрајући друге, уместо да схватају како да сами отворе канте.

„Понашање се не појављује случајно у та 44 предграђа истовремено, али прати географски распоред предграђа“, истакла је др Кламп.

Бели какаду са жутом крестом изузетно је интелигентна врста папиге позната у Аустралији због свог гласног вриштања и понекад деструктивног понашања. Једна је од ретких врста, поред човека, која може да плеше пратећи ритам музике.

Након анкете, истраживачи су обележили и посматрали 486 јединки какадуа. Открили су да је тек око 10 одсто птица, од којих су већина били мужјаци, могло отворити канте. Остатак друштва чекао је да канте буду отворене да би зарониле у ђубре по храну.

„Поступак склањања поклопца са канте за смеће прилично је лукав и по питању моторичке акције и из перспективе физичке снаге. То је веома сложен низ корака који морају да науче“, објашњава Кламп.

Према њеним речима, претпоставља се да је више мушких какадуа могло успешно да отвори канте јер су већи или су доминантнији и „ограничавају приступ ресурсу (храни)“.

Истраживање, објављено у часопису Сајенс (Science), такође је открило разлике у техници отварања канте за какадуе између различитих насеља, које су потекле из „локалних супкултура".

Научници претпостављају да је све почело тако што су неке јединке виделе да ветар или човек отварају канту и онда научиле и саме то да раде.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 24. јул 2021, 12:01) - anonymous [нерегистровани]

Gavrani

Možda deluje ludo ali gavrani zbog svog dugog životnog veka od 300 godina umeju da komuniciraju sa "komšijom" pored koga dugo žive. Sigurno ste čuli tu i tamo da neka baka priča sa gavranima.