Читај ми!

Ако стварно волите животиње и желите кућног љубимца онда удомите напуштеног, а не купујте

Сви они који су одлучили да набаве кућног љубимца, већ два месеца преко веб-сајта „Удоми ме не купуј“, могу да изаберу и усвоје здравог, чипованог и вакцинисаног пса из прихватилишта.

У задњих четири пет година откада постоји иницијатива „Удоми ме не купуј“, удомљено је три и по хиљаде љубимаца, становника прихватилишта, а з задњих шест, седам година бар дупло више, наводи Будимир Грубић директор „Ветерине Београд“, гостујући у Београдској хроници.

„Да би гледаоци схватили колико је три и по хиљаде, ми имамо пет прихватилишта. У тих пет прихватилишта је смештено три и по хиљаде паса, што у преводу значи да смо за три, четири године удомили, односно испразнили свих пет прихватилишта“, наглашава Грубић.

Међутим, и поред тога прихватилишта су поново пуна, па се намеће питање неодговорног власништва, јер немогуће је да се на улици појави пас луталица стар две и по године, објашњава Грубић, када су сви пси на улици стерилисани и чиповани. То једино значи да постоје власници који се не придржавају законом прописаних правила о држању кућних љубимаца.

Законодавац је предвидео казне које је прописала Управа за ветерину. „Ветерина Београд“ само једним делом учествује у тој причи као овлашћени ветеринари који обилазе јавне површине на којима имају право да затраже доказе да ли је пас чипован и вакцинисан, пре свега против беснила, што је обавезно, али ту престаје њихова надлежност.

„Последњих годину и по дана је изречено пуно казни, међутим, чини ми се да ће законодавац предвидети и мало оштрије мере које ће у сваком случају приморати људе да мало боље размисле. Када буду схватили да то што нису чиповали и вакцинисали љубимца, да то доводи до тога да ми направимо сајт и да даље морамо да удомљавамо, то значи да је време да се сви стварно мало замислимо“, наглашава саговорник Ане Манојловић.

Процедура за удомљавање пса је јако једноставна. Довољно је да особа буде пунолетна и да после разговора са тимом који проверава подобност усвојитеља, пре свега шта намерава са псом и зашто га узима, преузме чипованог и вакцинисаног љубимца којег је одабрао.

Наравно, има случајева да надлежни одбију заинтересованог уколико процене да не испуњава критеријуме, каже на крају гостовања у Београдској хроници Будимир Грубић.

број коментара 0 Пошаљи коментар