Читај ми!

Помор коала, у последње три године нестала трећина популације

Пожари који су пре две године опустошили природни и животински свет Аустралије, озбиљно су угрозили и опстанак коала. Аустралија је за три године изгубила скоро трећину популације ових животиња, наводи се из аустралијске Фондације „Коала”.

Скоро три милијарде животиња угинуло је или расељено у пожарима у Аустралији. Преживеле јединке коала пуштене су током прошле године поново у природно станиште, после боравка у Парку дивљих животиња, на острву Кенгур у Пардани.

Аустралија је изгубила око 30 одсто својих коала у последње три године, а торбари су погођени сушом, пожарима и уништавањем станишта, саопштила је аустралијска Фондација за заштиту коала. Највише их је угинуло у држави Нови Јужни Велс, око 41 одсто.

„Држави Аустралији је потребан закон о заштити коала. Акција заштите ове врсте је императив", рекла је председница аустралијске Фондације „Коала” Дебора Табарт.

„Оно што нас брине су места попут западног Новог Јужног Велса где је суша у последњих десет година имала кумулативни ефекат – речни системи потпуно су суви годинама. Морамо се променити. Али ако ти булдожери наставе да раде, онда се заиста бојим за коале", рекла је Дебора Табарт.

Осим утицаја суше и пожара, станишта коала уништава чишћење земљишта за градњу нових објеката и путева.

 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 25. сеп 2021, 02:06) - anonymous [нерегистровани]

Али ако ти булдожери наставе да раде, онда се заиста бојим за коале",

Rio Tinto ima rudnike u Novom Južnom Velsu.