Читај ми!

Сакреблу! Цементирали рупе за голф због изузећа голф терена од мера уштеде воде

Активисти на југу Француске цементом запушавају рупе на теренима за голф у знак протеста због изузећа терена за голф из забране заливања која је уведена због екстремне суше која је погодила Европу.

Групе за заштиту природе бациле су се у акцију на теренима за голф близу Тулуза, називајући голф „најпривилегованијом активношћу за доконе људе“, преноси Би-Би-Си.

Изузеће терена за голф из забране заливања изазвало је велике контроверзе у Француској где више од 100 села нема пијаћу воду због суше. Аргумент голфера је да би трава на теренима нестала за три дана без заливања.

„Терен за голф без траве је као клизалиште без леда“, рекао је Жерал Ружије из француске Голферске федерације, додајући да 15.000 људи ради на теренима широм земље.

Активисти за заштиту природе, међутим, истичу да је изузеће показатељ „економског лудила које добија преседан над еколошким разумом“.

Док становници Француске не могу да заливају своје вртове а неки немају ни пијаћу воду, терени за голф избегли су рестрикције.

Иако меру забрану потрошње доносе централне власти, за њену примену одговорне су регионалне власти. На западу Француске, локалне власти су се оглушиле о изузеће и такође забраниле заливање терена за голф.

Градоначелник југоисточног града Гренобла критиковао је власти у Паризу истичући: „Настављамо да штитимо богате и моћне“.

Изузетно интензивна суша погодила је Француску овог лета. Количина кише мања је 85 одсто у односу на просек, а примера ради река Лоара је на неким деловима свог тока потпуно пресушила. На две трећине територије Француске проглашено је ванредно стање.

број коментара 0 Пошаљи коментар