Читај ми!

Тара, лепотица која привлачи све више туриста

Није посећена као Златибор или Копаоник, али Тара као туристички центар све више привлачи туристе због лепоте природе и приступачнијих цена. Ипак, та планинска лепотица, да би засијала пуним сјајем, треба да добије инфраструктуру какву су добили посећенији туристички центри.

Пламен огњишта у домаћинству Ђурића, од 1875. није гашен. Ту на крају Србије, тромеђи Ужица, Бајине Баште и Вишеграда, са супругом Вишњом, Васо је одлучио да се као пензионери, опробају у сеоском туризму.

„Са жарком жељом да ово настави наша син, снаја и посебно унук Лука, по чему ово и носи назив Лукино село“, каже Васо Ђурић који води Лукино село у Заовинама.

Управо овде на Тари у Лукином селу, боравио је и Новак Ђоковић.

Мир и склад природе којима је био очаран први рекет света, све више привлачи породице. Иако није велики скијашки центар, на Тари се негују зимски спортови.

„Сами видите стазе су доста благе, категорисане су зеленом бојом. Тако да онај основни део, односно то почетно скијање одрадимо, а они касније настављају у озбиљнијим ски центрима“, истиче инструктор скијања Милорад Вукајловић.

Туристи, којих је све више на тој планини, тачно знају шта је издваја од других туристичких центара.

Лепоту и чист ваздух туристи највише издвајају као адуте Таре, али и приступачније цене од Златибора и Копаоника.

Али угоститељи сматрају да то не треба да буде и главни адут.

„Са ниском ценом нити ћете моћи да дате неку високо квалитетну услугу, нити ћете моћи да платите квалитетног радника и општина и држава ће да има мањи приход. Значи ми треба да се боримо да имамо доста квалитетнију туристичку понуду, а онда и цене сразмерно“, наводи угоститељ Борко Мијаиловић.

Унапређење инфраструктуре којом неће бити нарушен склад природе, захтев је оних који се баве туризмом. Изградња паркинга, трга и канализације у центру Таре, али и подршка домаћинствима која негују аутентичност тог краја и остављају је у наслеђе потомцима.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(уторак, 25. јан 2022, 16:40) - Popovic Saša [нерегистровани]

Lepotica Tara

Na planini Tari (posebno na Kaluđerskim barama) pod hitno je potrebno izgraditi KANALIZACIJU. Smrad od septičkih jama postaje nepodnošljiv a grade se novi velelepni objekti koji imaju veliki broj apartmana i prave se nove septičke jame! Kada će nadležni u opštinama Bajina Bašta i Užice (jer granica ove dve opštine deli Kaluđerske bare na pola) shvatiti da nema uspeha u turizmu dok se ne uspostave normalni uslovi za život? Odavno su to razumeli ne Mokroj Gori ( i Kusturica) pa su danas postali najlepše selo.

(уторак, 25. јан 2022, 16:08) - Djuro [нерегистровани]

Golija je lepsa

Dva puta.

(уторак, 25. јан 2022, 08:17) - Rubis [нерегистровани]

moderno

Trebalo je pre 50 godina napraviti master plan Tare. Sada je muka.

(понедељак, 24. јан 2022, 16:09) - Ђуза [нерегистровани]

Тара,планина

Слажем се да Тару треба сачувати
она је бисер међу ,не само нашим
већ и светским планинама.
Златибор је упропашћен,била сам
сведок последњих 10-12 година томе.

(понедељак, 24. јан 2022, 06:20) - Ljubiša major Ilić [нерегистровани]

Kaluđerske bare na Tari

Šta je problem sa Tarom?
To je prvi kontakt kada stignete na CENTAR TARE, a to je onaj plato ispred "Jeremička" na Kaluđerskim barama. Nedovoljan i neuređen parking, one glupe bez ikakvog plana i rasporeda zgrade sa leve strane kolovoza, bez ikakvog trotoara i staze pored. Onde ne možeš da se zadržiš duže od 15 minuta a CENTAR Tare! Hoteli i vile za izdavanje su nešto drugo, oni su za goste i gosti su ih izabrali. Ali ako svratiš na Taru da bih se odlučio da ostaneš taj PRVI utisak ti je bez veze. Kreneš kolima gire prema "Omorici" opet nemaš gde da parkiraš kola, vrtiš se malo i produžiš dalje!
Bili žena i ja na Bogojavljenje, ni kafu nismo imali gde da popijemo, jedino u prepunom kafeu "Omorike" pun svojih gostiju, pridošlice višak! Šetasmo po onom ugaženom snegu i na levo krug u Bajinu Baštu! Što je sigurno, sigurno!

(недеља, 23. јан 2022, 18:19) - Miso Novakovic [нерегистровани]

Ostaviti Taru netaknutu

Ne treba Tari infrastruktura. Taru samo treba ostaviti kakva jeste bez dalje urbanizacije. Od Zlatibora i Kopaonika su napravili cirkus.Proširiti granice nacionalnog parka "Tara" i zabraniti bilo kakvu urbanizaciju i uništavanje prirode.

(недеља, 23. јан 2022, 15:16) - Петар Јараковић [нерегистровани]

jarakovicpetar@yahoo.com

Дивна је Тара!