Читај ми!

Бугарски туристи нам радо долазе у госте

Регионална туристичка кампања, током које је национална туристичка организација обишла многе земље суседства, завршена је у Софији. За бугарске туристе наша земља је четврта на листи популарности, после Грчке, Турске и Румуније.

Србија је као туристичка земља доста заступљена у бугарским медијима. У промоцији нашег туризма, како сазнајемо, велику улогу имају и задовољни туристи који искуство са путовања и фотографије деле преко друштвених мрежа.

„Наши људи воле Србију јер нам је слична традиција и култура, а опет довољно различита да им буде интересантна. Воле да обилазе градове, Београд, Нови Сад, Ниш, а од бања Сокобању, Нишку и Врњачку бању. Однедавно све чешће траже и Атомску бању“, наводи Бајко Бајков, из туристичка агенција „Бохемија“ у Софији.

Бугарски туристи хвале нашу гастрономију и тврде да нигде у Европи храна није тако укусна као у Србији.

„То не значи да нису заинтересовани за друге конкретне програме, али оно што их суштински доводи у нашу земљу је добра музика, добра храна и гостопримство које они осећају у нашој лепој Србији“, наглашава Жељко Јовић, амбасадор Србије у Бугарској.

Бугарске туристи су нам увек у првих десет по броју долазака.

„Наравно, после свега што се десило, бројеви су јако опали. Године 2019. ми смо имали сто хиљада туриста из Бугарске и ми се надамо да ћемо, ако не ове, а онда следеће године у ово време достићи, а можда и престићи тај број“, каже Зорица Јовановћ из Туристичке организације Србије.

Сусрет у Софији, туристички радници двеју земаља су искористили за разговоре, договоре и потписивање уговора о сарадњи.

„Наша стратегија је да осмислимо нове програме за српско тржиште, да Бугарску учинимо још занимљивијом српским пријатељима, како би они осим градова, обилазили и друге делове земље“, истиче Ирена Георгијева,заменица министра туризма Бугарске.

Ми и Бугари радо идемо једни другима у госте. Иако они имају море, ипак је више бугарских туриста у Србији, него наших у Бугарској. Има хотела на југу Србије које су овдашњи агенти већ закупили за дочек Нове 2023. године.